Muş İli Arı Yetiştiricileri Birliği, bal üretimini artırırken aynı zamanda şeker pancarı pekmezi üretimine hazırlanıyor. Birlik Başkanı Fırat Pekbay, geçen yıl 750 ton bal ürettiklerini belirtirken, bölgede şeker pancarı üretiminin yaygın olması sebebiyle pekmez üretimine başladıklarını açıkladı.
Muş Ovası'nın verimli toprakları sayesinde şeker pancarı üretiminin arttığını belirten Pekbay, endüstriyel ölçekte şeker pancarı pekmezi üretiminin genellikle Marmara Bölgesi'nde yapıldığını ancak Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu tür bir üretimin olmadığını vurguladı. "Bölgemize katma değer sağlamak için bu adımı attık," dedi.
'Pancar-ı Şifa' Markasıyla Yola Çıktılar
Birlik olarak ilk etapta yılda 10 ton pekmez üretmeyi hedeflediklerini belirten Pekbay, Muş Alparslan Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zeliha Tekin'in danışmanlığında 'Pancar-ı Şifa' adıyla marka tescili için başvuruda bulunduklarını ifade etti. Markalaşma sürecinde adım adım ilerleyerek Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurduklarını ve sosyal medya hesapları ile web sitesini oluşturduklarını söyledi.
Pekbay, marka tescilinin ardından standartizasyona gidileceğini, pazar ağının kurulacağını ve ürünlerin raf ömrünün uzatılacağını belirtirken, şu an manuel dolum ve paketleme işlemlerinin yapıldığını ancak ilerleyen dönemlerde otomatik ekipmanlarla çalışacaklarını sözlerine ekledi.
Gelecek dönemde şeker pancarı pekmezin yanı sıra çalı pekmezi, cevizli sucuk, pestil, lokum gibi ürünlerle ürün yelpazesini genişletmeyi planladıklarını dile getiren Pekbay, KOSGEB desteği için proje başvurusunda bulunduklarını ve üretim kapasitelerini artırmak amacıyla makine alımları yapacaklarını belirtti.
Birlik, Bal Üretiminin Yüzde 15'ini İhraç Ediyor
Pekbay, 2004 yılında arıcılık sektöründe faaliyete başladıklarını ve bugün 460 üyeye sahip olduklarını açıkladı. Toplamda 61 bin arı kolonisine sahip olduklarını söyleyen Pekbay, 'Zoveser' markasıyla bal ürettiklerini ve geçen yıl 750 ton bal elde ettiklerini belirtti.