Gıda Bülteni Yerel Üretim Dijital köyden ejder meyveli lokum çıktı

Dijital köyden ejder meyveli lokum çıktı

Yarının Köyleri projesi ile teknoloji olanaklarının arttığı Adana'nın Sarıçam Köyü'nde yerel üretim sınırları aştı. Bölgedeki Adana Tropikal Meyve Yetiştiriciliği Kooperatifi, ejder meyveli (pitaya) lokum üretmeye başlarken, koopertifin hedefi; pitayalı lokumları yurtdışı pazarına da ulaştırmak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ile hayata geçirilen Yarının Köyleri projesi kapsamında Adana’nın Sarıçam ilçesine bağlı Kürkçüler köyünde kurulan Dijital Merkez, ilk yılını tamamladı.

Akıllı tarım uygulamaları

Sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünü geliştirerek Anadolu’nun yöresel ürünlerini markalaştırmayı hedefleyen Yarının Köyleri projesi, aynı zamanda köyleri akıllı tarım uygulamaları ile tanıştırıyor.

Projenin yerel ortağı olan Sarıçam Belediyesi’ne ait bina, Kürkçüler Dijital Merkezi olarak yeniden tasarlanırken, dijital tarım demonstrasyon alanı kurulan merkezde donanımlı bilgisayarlar, 3D yazıcı, fotoğraf çekim alanı da bölgedeki üreticilerin hizmetine sunuldu. mevcut. Dijital okur yazarlık ve e-ticaretten ürün fotoğrafçılığına, akıllı tarım uygulamalarından katma değerli ürün geliştirme atölyelerine kadar pek çok farklı kategoride eğitimler düzenlenen merkez, yeni ürünlerin doğuşuna vesil oldu. 

Ejder meyveli lokum

O ürünlerden biri de ejder meyveli (pitaya) lokumu. Adana Tropikal Meyve Yetiştiriciliği Pazarlama ve Sosyal Kalkınma Kooperatifi, proje kapsamında ambalajlama, logo tasarımı, ürün fotoğrafçılığı eğitimleri alarak kendi markasını oluşturdu. Ürettikleri ejder meyveli (pitaya) lokumları özel ambalajlarında tüketicilerle buluşturmaya başlayan kooperatifin amacı, ulusal ve uluslararası pazarlarda yer edinerek ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak.

Körfez ülkelerine Adana şalvarı

Yarının Köyleri projesi, bölgedeki kadınların işlerini geliştirmelerine de önayak oldu. Kürkçüler Köyü’nde yaşayan Şeyma Aydıner, organik pamuktan çocuk tekstili üretimi üzerine kendi işini yaparken, Dijital Merkez’de aldığı dijital pazarlama, sosyal medya ve e-ticaret eğitimleri sonrası işini büyüttü. Yöresel değer taşıyan “modern Adana şalvarı” gibi parçalar üretip satmaya başlayan Aydıner’in ürünlerine, Azerbaycan ve Körfez ülkelerinden talep gelmeye başladı. Satış yaptığı pazar sayısını arttıran Aydıner, son 1 yılda çalışan istihdamını %50 oranında artırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *