Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde tarım sektörünün sorunları ve geleceğinin masaya yatırıldığı Tarım Çalıştayı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, zengin topraklara sahip Balıkesir'de "Zengin toprakların fakir çiftçisi" anlayışını ortadan kaldıracaklarını söyledi.
Günümüz şartlarında üreticinin toprağını terk eder duruma geldiğini belirten Akın, şunları kaydetti: "Girdi maliyetleri aldı başına gidiyor. Çiftçiye sahip çıkan yok. Çiftçi ürettiğinin karşılığını alamıyor. Tarım, tek başına kaldı. Tarım, bu ülkenin geleceği. Mevcut durumda üretici, bir türlü kazanamıyor
Balıkesir'i kuraklık vurdu
Balıkesir'de kuraklık nedeniyle arıcılık, zeytincilik gibi tarımsal faaliyetlerde çok büyük düşüş var. Çiftçimiz, bugün zengin toprakların fakir çiftçisi durumuna düşürüldü. Balıkesir'de bu olsun istemiyorum. Zengin toprakların zengin çiftçisi ve üreticisi olsun istiyorum.
Köyler boşalıyor
Hayvancılık ve tarım sektörünü birlikte ele alırsak çiftçi kazanmazsa, üretici kazanmazsa ve bu işi evlatlarına aktaramazsa inanın köylerimiz daha da boşalmaya devam edecek. O nedenle tarımsal hasılada Balıkesir'i ilk beş kentten biri yapmak için "Tarımda Balıkesir Modeli"ni öne çıkarıyoruz
Köylü ürünlerini satmalı
Tarımsal kooperatifler bizim olmazsa olmazımız. Kadın kooperatiflerimize, ürettikleri ürünleri satabilecekleri yerler yapıyoruz. Özellikle köyde üretilen ürünlerin satıldığı yerlere ihtiyacımız var. Balıkesir Modeli, bütün Balıkesir'imizde üretilebilir arazilerin üretime açılmasıdır. Kendi ürünlerimizi en yüksek değerde değerlendireceğiz. Kendi gastronomimizi bir festivalle Türkiye'ye duyuracağız.
Balıkesir'e büyük göç var
Şu anda Balıkesir'e öyle bir göç akını var ki size anlatamam. Kırsal turizm yapılıyorsa bu da aslına uygun olmalı. Bu konuda da hassasiyet gösteriyoruz. Sürdürülebilirlik bu konuda çok önemli. Balıkesir'de çıkış yolumuzun en önemli adımı tarımsal kalkınma.
Ortak hayvancılık üretim alanları
Kanatlı hayvancılıkta da tehlike sinyalleri var. Onda da sıkıntılar var. Sürdürülebilirlik olmadan büyük bir tekelleşme ile karşı karşıyayız. Bazı köylerde, ortak üretim alanları yapacağız. Hayvan kesim ve bakımıyla ilgili ağıllar yapılacak. Bunlar modern olacak. Oradaki o eski köy yaşamı geri dönecek."