Gıda Bülteni Tarım Zirai ilaç atıkları geri dönüştürülüyor

Zirai ilaç atıkları geri dönüştürülüyor

Ege İhracatçı Birlikleri ve Tavas Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen Tarım İlacı Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşüm Projesi kapsamında 12 adet atık toplama noktası faaliyete geçti. Bu proje, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik hedefi doğrultusunda yürütülmekte olup atık ambalaj malzemelerinin geri dönüşümüne önemli bir katkı sağlamayı amaçlıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Proje kapsamında tütün tarımında yapılan ilaçlamalarda kullanılan kişisel koruyucu ekipmanlarının iyileştirilmesi, tarım ilaçları ambalajlarının toplanabilmesi için üreticilere toplama poşeti dağıtımı, ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile ilgili üreticilere bilgilendirme broşürü dağıtılması, üreticilere ilaçlama ve ilaç boş kutularının geri dönüşümü süreci ile ilgili bilgilendirme yapacak eğitimcilerin eğitim faaliyetleri de yürüttüğümüz projeler arasında yer alıyor.

1.5 ton atık bertaraf edildi 

Bugüne kadar Acıpayam’da 11, Beyağaç’ta 6, Kale’de 6 ve Tavas’ta 12 olmak üzere toplam 35 atık toplama noktası faaliyete geçti. 2023 yılı içerisinde proje kapsamında yaklaşık 1.5 ton atık bertaraf edildi. 2024 yılında bölgeden yaklaşık 1 ton atık toplandı ve Karacasu’da 6, Saruhanlı’da 7 noktada çalışmalara devam ediliyor.  

Çiftiler daha kaliteli tütün üretebilecek 

Ege Bölgesi’nin Türkiye'nin tütün üretiminde önemli bir konuma sahip olduğunu anlatan Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, belediye olarak, doğaya duyarlı, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek amacıyla hep birlikte çalıştıklarına dikkat çekti. Sürdürülebilirliğin en önemli parçasının çiftçiler olduğunu söyleyen Tatık şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde, çiftçilerimize daha kaliteli tütün üretimi, ambalajlama süreçleri ve tedarik zincirinin tüm aşamalarında sürdürülebilirlik konusunda kapsamlı eğitimler sunmayı planlıyoruz. Bu sayede hem üretim süreçlerini iyileştirmeyi hem de çevresel duyarlılığı artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur ise temiz ve sürdürülebilir tarımsal üretimin, gelecek nesiller için yaşanabilir bir çevre ve tarımsal arazilerin varlığının gelecekte de sürdürmesinin anahtarı olduğunu ifade ederek, bölgedeki önemli ihracat ürünlerinin üretiminden başlayarak projeyi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *