Türkiye'deki üzüm bağlarında kullanılan pestisitlerin denetimsizliği sorunu, ihracat edilen ürünlerin analiziyle görünür hale geliyor.
Son olarak, 17 Şubat günü AB Gıda Alarm Sistemi'ne yansıyan bildiriye göre, Türkiye'den Hollanda'ya gönderilen salamura üzüm yapraklarında, 8 farklı çeşit pestisit saptandı.
Üzüm yaprağında 8 çeşit zehir
Piyasa kontrolü esnasında yapılan analizler, Türkiye'den gönderilen üzüm yapraklarında; Asetamiprid, Cymoxanil, Difenokonazol, Dimethomorph, Penkonazol, Proquinazid, Piriofenon ve Tebukonazol adlı kimyasalların değişen oranlarda bulunduğunu ortaya koydu.
Limiti 420 kat aşan zehir
Sonuçlara göre, tarımsal alanlarda mantar önleyici olarak kullanılan, Dimethomorph adlı pestisit AB'nin belirlediği tolere edilebilir limitin 420 kat fazlası oranında, salamura yapraklarımızda bulunuyor.
Kokteyl pestisit etkisi
Bununla birlikte, diğer 7 pestisit etken maddesinin de aynı üründe yer alması, kokteyl pestisit etkisini gündeme getiriyor. Geçtiğimiz yıl aynı tehdit, yine Türkiye'de üretilen salamura yapraklarında ortaya çıkmıştı. Türkiye'den Almanya'ya 2024 yılında gönderilen yaprak dolmaya yönelik yapılan analizde, ihraç ettiğimiz salamura yaprağında 10 farklı çeşit pestisit kalıntısına rastlanmıştı.
Kokteyl pestisit etkisi nedir?
Pestisit kokteyli, tarımsal ürüne birden fazla tarım kimyasalının ayrı ayrı ya da karıştırılarak uygulanması sonrası o üründe birden fazla zehirli kimyasal kalıntısının oluşması anlamına geliyor. Günümüzde yapılan denetimler ve bilimsel araştırmalar, artık tarımsal ürün yetiştiriciliğinde sıklıkla birden fazla pestiisit kullanıldığını gösteriyor.
Pestisit kokteylinin sağlığa zararları neler
Birden fazla tarım zehri kalıntısının üründe yer alması da daha yüksek zehir etkisi ile sonuçlanan sinerjik etkileşimlere yol açıyor. Pestisit kokteyllerinin, ayrı ayrı kimyasal maddelerden çok daha zararlı olabileceğini gösteren kanıtlar da artıyor. İnsan hücre ve dokuları üzerinde yürütülen bazı araştırmalar, pestisitlerin bileşik etkilerinin kanserli hücre oluşumuna yol açabileceğini, metabolizma, büyüme ve gelişme, doku işlevi, cinsel işlevler ve üreme gibi çeşitli fonksiyonları düzenleyen hormonları üreten endokrin sistemini bozabileceğini vurguluyor.
Pestisit kokteylinin zararlarına ilişkin haberimize bu linkten ulaşabilirsiniz.