Gıda Bülteni Tarım Un Zirvesi'nde açıklandı: Stokçulura 6 gün kapama 17 milyon TL ceza

Un Zirvesi'nde açıklandı: Stokçulura 6 gün kapama 17 milyon TL ceza

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nun Antalya'da düzenlediği un zirvesine katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, temel gıda ürünlerinde stokçuluk ve fahiş fiyat artışına yönelik denetimlerin sürdüğünü belirterek, yasa değişikliğiyle stokçuluk yapanlara 6 günlük kapama cezası ve 17,8 milyon TL ceza verildiğini hatırlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen ve un sektöründe hizmet veren kuruluşları tek çatı altında toplayan TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi'nin 19'uncusu Antalya'da başladı. 

'Dünyanın tahıl ambarıyız'

Bu yılki teması "Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su ve Tarım" olarak belirlenen kongrenin açılışında konuşan TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, Türkiye'nin dünyanın 10 tahıl ambarından biri olduğunu belirterek,  2025 yılında da ana hedeflerinin güvenilir gıda tedariki olduğunu dile getirdi.  

BuğdayDA kuraklık riski

Açılışta tahıl stoklarına ilişkin bilgiler paylaşan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ise iklim değişikliğinin en çok tarımsal üretimi etkilediğine dikkat çekti. Kuraklık riskinin bu yıl için de geçerli olduğunu ve Mart ayı yağışlarının verimli olmaması halinde bu riskin artacağını kaydeden Güldal, 

Sezona 17 milyon tonluk hububat stoğuyla giriyoruz

 “Üretim sezonuna iklim ve kürsel belirsizliklere bağlı risklerden dolayı ihtiyat stoğuyla girmek istiyoruz. 2024-2025 üretim sezonu öncesi 17 milyon tonluk stoğumuz var. Mali değeri ise 5 milyar dolar. Stoklarımızı sezon başlamadan ticarete konu etmemiz gerekiyor. Mamül madde ihracatımızı artırmamız gerekiyor” bilgilerini paylaştı. 

Stokçulara 6 gün kapama cezası

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da, tahıl ticaret rakamlarını paylaşarak, tahıl ihracatına yönelik destekleri anlattı. Piyasada fiyat dengesizliğine neden olan stokçulukla mücadele edildiğini ve temel gıda ürünlerinde stokçuluk ve fahiş fiyat artışına yönelik denetimlerin sürdüğünü belirten Gürcan, yasal düzenlemeyle stokçuluk yapanlara 6 günlük kapama cezası ve 17,8 milyon TL ceza verildiğini hatırlattı. 

Gıda talebini karılamak için ek suya ihtiyaç var

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı da iklim değişikliğinin tarım sektörünü çok ciddi derecede etkilediğine vurgu yaptı. Son 50 yılda doğal afetlerde 5 kat artış yaşandığını, tarım arazilerinin 91 milyon hektar, orman arazilerinin ise 101 milyon hektar azaldığını kaydeden Bağcı, “2050 dünya nüfus projeksiyonuna göre yüzde 70 gıda ihtiyacı artacak. Bu gıdayı üretebilmek için de yüzde 15 ek suya ihtiyaç var. Türkiye'de istihdamın 5,6'sı tarım sektöründe. Geçtiğimiz yıl, 137 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştirdik. Artan talebi karşılamak için üretim planlaması çalışması yaptık ve bunun meyvelerini 3 yıl içinde daha iyi görebileceğiz. Tarımsal isthadı ve verimi nasıl artırabiliriz diye uğraşıyoruz. Yağlı tohumlarda yeterliliğimizi artırmayı amaçlıyoruz” bilgilerini paylaştı.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *