Gıda Bülteni Tarım Meyve dökülmesi sorununa doğal çözüm: Meyvelerinizi korumanın yolları!

Meyve dökülmesi sorununa doğal çözüm: Meyvelerinizi korumanın yolları!

Meyve ağaçlarında erken meyve dökülmesi, üreticiler için ciddi verim kayıplarına neden olabilen önemli bir sorun. Bu durumun bir çok sebebi olabilir ve her biri için farklı mücadele yöntemleri mevcut. Meyveler neden dökülür ve bunun için alınabilecek önlemleri yazımızda bulabilirsiniz.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Florida Üniversitesi Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü'nde yardımcı doçent olan Tripti Vashisth meyvenin düşmesinin tek bir nedeni olmadığını, pek çok faktörün etkili olduğunu dile getiriyor.  Yrd. Doç. Vashisth, “Küçük boyutlu meyvelerin düşme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, iyi ağaç örtüsü daha az meyve düşmesine yol açar” dedi.

Yeni bir yöntem keşfedildi 

Meyvedeki yetersiz karbonhidratların düşmenin başlıca nedeni olduğuna inanıldığına dikkat çeken Yrd. Doç Vashisth “Bir ön çalışmadan sonra, artan düşmenin meyvedeki karbonhidrat açlığıyla ilişkili olmadığını keşfettik. 

Bu nedenle, yetiştiricilerin meyve gelişimi aşaması boyunca iyi sulama ve beslenme uygulamalarına devam etmelerini öneriyorum. Ayrıca meyve tutumunu ve meyve tutmayı iyileştirmek için meyve gelişimi döneminde gibberellik asit (GA) uygulanmasını da önemli. 

Olası verim kayıplarından kaçınmak için GA uygulamalarının zamanlamasını dikkatlice değerlendirmenin çok önemli” şeklinde ifade etti.  

Yrd. Doç Vashisth

Meyve neden dökülür?

Meyve ağaçları, yeterli besin alamadığında meyvelerini dökebilir. Özellikle azot, fosfor, potasyum, çinko ve bor eksiklikleri meyve tutumunu olumsuz etkileyebilir.
Aşırı sulama veya kuraklık, meyve dökülmesine yol açabilir. Yetersiz sulama meyvelerin gelişmesini engellerken, aşırı sulama kök çürümesine sebep olarak ağaçları strese sokar. Mantar, bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklar ile zararlılar (örneğin, meyve iç kurdu) meyve dökülmesini artırabilir.
Ani sıcaklık değişimleri, dolu, şiddetli rüzgar ve kuraklık, ağaçların meyvelerini tutmasını zorlaştırabilir. Yetersiz tozlanma, düşük meyve tutumuna ve erken dökülmeye sebep olabilir. Arı popülasyonunun azalması da bu sorunu artıran faktörlerden biridir.

Meyve dökülmesiyle nasıl mücadele edilir?

Toprak analizi yaparak eksik besin maddeleri belirlenmeli ve uygun gübreleme programı uygulanmalıdır. Özellikle çinko ve bor içeren gübreler kullanılabilir.
Ağaçların ihtiyacına uygun olarak damla sulama sistemi gibi yöntemlerle düzenli ve dengeli sulama yapılması büyük önem taşıyor. Uygun ilaçlama programları uygulanarak hastalık ve zararlılara karşı önlem alınmalı. Bu noktada organik tarım uygulamalarına yönelmek de faydalı olabilir. 
Dolu ve aşırı sıcaklardan korunmak için gölgelik sistemler veya rüzgar perdeleri kullanılabilir.  Bahçeye arı kovanları yerleştirerek veya rüzgarla tozlanan türler için uygun mesafede ağaç dikerek tozlanma artırılabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *