Tarımsal üretimde kullanılan pestisitlerin ürün üzerindeki kalıntıları, günümüzde sağlık açısından en çok endişe edilen tehditlerden biri. Tarım zehirleri, tarlalarda ürünlere zarar vermesinden endişe edilen böcek, ot ve mantarlara yönelik uygulanan kimyasal maddelerden oluşuyor.
Kaç çeşit tarım kimyasalı kullanılıyor?
Bugün Türkiye'de 300'den farklı kimyasal etken madde, tarım zehri olarak kullanılıyor ve bu maddeler çoğu zaman karıştırılarak tarla ve seralarda püskürtülüyor. Ürünün üzerine veya tüm dokularına sirayet edebilen bu kimyasallar, bilinçsiz ve özensiz uygulandığında, tükettiğimiz meyve ve sebzeyle sofralarımıza kadar geliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamıyor
Kanser başta olmak üzere birçok kronik hastalığın sorumlularından biri olarak görülen pestisitlerin denetimini ise Tarım ve Orman Bakanlığı, yapıyor. Hem üretim alanları hem de pazar ya da market raflarından alınan sebze ve meyvelerdeki tarım zehri kalıntılarını analiz eden bakanlık, bu analiz sonuçlarını ise infial yaratacağı endişesiyle kamuoyuna açıklamıyor. Çevre örgütü Greenpeace Türkiye ise, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit-tağşiş yapılan gıda duyurularının pestisit analiz sonuçlarını da içermesi talebiyle imza kampanyası başlattı.
“Pestisit sonuçlarını açıkla” çağrısı
Greenpeace Türkiye, açıklanan tağşiş listelerinde birçok hastalığın sebebi olan pestisitlere dair hiçbir analiz sonucu bulunmamasını eleştirerek, bu listelerde pestisit analizlerinin de yer alması talebinde bulundu. “Listede limitleri aşacak şekilde tarım zehri (pestisit) kullanan firmaların ifşa edilmemesi ve bu şirketlere yönelik caydırıcı politika ve uygulamalara hala başvurulmaması gıda güvenliği, halk ve çevre sağlığı açısından büyük bir hatadır” değerlendirmesinde bulunan Greenpece, Avrupa'ya ihraç edilen sebze meyvelere yönelik analizlerde en çok limit aşan tarım zehri kullanımının Türkiye'de saptandığına da dikkat çekti.
İmza kampanyasınu bu linten ulaşabilirsiniz; https://imza.greenpeace.org/zehir-etme