Türkiye'de yetiştirilen ve Yunanistan'daki marketlerd satışa sunulan domateslerde yasaklı tarım ilacı klorprifos saptandı.
Domatesler iade edilmeyecek
Avrupa Birliği Gıda Alarm Sistemi'ne 11 Şubat günü yansıyan bildiriye göre, domatesler hakkında imha kararı verildi. Sınırda yapılan analizlerde ürünlerde uygunsuz pestisit saptanması halinde Avrupa ülkeleri, ürünü AB sınırından geri çevirerek Türkiye'ye iade ediyordu.
Klorprifos nedir?
Türkiye'de yetiştirilen domateslerde saptanan klorpirfos, AB ülkelerinde ve Türkiye'de zararlı etkileri nedniyle yasaklanan bir tarım kimyasalı. Sinir sisteminde tahribat yaratan ve çocuklarda kalıcı beyin hasarına yol açma şüphesi bulunan klorprifos, kalıntı yoluyla anne karnındaki bebeklere dahi sirayet edebiliyor.
Klorprifosun ne zaman yasaklandı?
Bebek ve çocuklarda hormonal sistem bozukluklarına ve nöro-davranışsal gelişimde çeşitli sorunlara yol açabileceği çok sayıda bilimsel yayında belirtilen klorpirifosu, Avrupa Birliği, 2016 yılı Ocak ayında büyük ölçüde yasaklayan bir karar almıştı.
Özellikle elma, armut, şeftali, sofralık üzüm, domates, biber, lahana olmak üzere gıda ürünlerinin çoğunluğunda klorpirifos-etil için maksimum kalıntı değeri, bir kilo üründe 0.01 miligram olarak belirlenmişti.
Bu değer analiz yöntemleri ile belirlenen en düşük miktara karşılık geliyor ve pratik olarak bakıldığında klorpirifos kullanımının yasaklanması anlamına geliyor.
Klorprifos Türkiye'de yasak mı?
AB'nin aldığı bu yasak kararının ardından Türkiye'de de Tarım ve Orman Bakanlığı, klorprifosun kullanımını sonlandırma kararı aldı. Ancak yasağa rağmen, Türkiye'de yetştirilen tarım ürünlerinde hala klorprifosa rastlanıyor.