ABD Senatosu, mevcut tıp sistemine sert eleştiriler yönelten, hastalıkların kökeninde pestisit ve antibiyotik kullanımı gibi nedenleri yattığını savunan Martin Makary'nin Gıda ve İlaç Dairesi'nin başına getirilmesini onayladı.
Çocuklara sağlıklı öğle yemeği
Makary, çocuklara obezite ilaçları vermek yerine sağlıklı beslenmelerini sağlayacak düzenlemeleri savunuyor.
Makary, ülkenin gıda tedarikini, aşıları, ilaçları ve tıbbi cihazları, kozmetikleri, tütünü ve biyolojiyi düzenlemekten sorumlu kurumun başına geçti.
Makary, cerrahi onkoloji konusunda uzmanlaşmış bir hekim. Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde prostat cerrahisi şefi olarak görev yapan Makary, Ulusal Tıp Akademisi'nin de üyesi.
Çok satan kitapların yazarı
Dünya Sağlık Örgütü Hasta Güvenliği Programı'nın eski liderlerinden biri olan Makary, tıp ve sağlık politikasına ilişkin çok sayıda makale ve kitaba imza attı. Sağlıkla ilgili yazdığı 3 kitap, New York Times'ın en çok satanlar listesine girdi.
ABD sağlık politikaları hakkında eleştirel yorumlarıyla ünlenen Makary, Washington Post ve Wall Street Journal gibi yayın organlarında görüş yazıları yayınladı ve düzenli olarak Fox News'da yer aldı. Sağlık maliyetlerini düşüren ve gereksiz prosedürleri ve tıbbi hataları azaltan politikalar ve uygulamaları savundu.
Ayrıca, COVID-19 salgını esnasında, başlangıçta karantinaları ve evrensel maske takma zorunluluğunu destekleyen Makary, daha sonra pandemide geniş kapsamlı aşı zorunluluklarına karşı çıktı ve ABD'nin Nisan 2021'e kadar sürü bağışıklığına ulaşacağını savundu.
Makary yakın zamanda kronik hastalıkların tedavisi yerine önlenmesine odaklanarak Amerikalıların sağlığını iyileştirmek hakkında konuştu. Eylül ayındaki Senato yuvarlak masa toplantısında "Dünyanın en fazla ilaç kullanan, en hasta nüfusuna sahibiz ve kimse kök nedenlerden bahsetmiyor," dedi.
Obezite ilacı yerine öğle yemeği
Belki de her çocuğa obezite ilaçları vermek yerine okul öğle yemeği programları hakkında konuşmalıyız. Belki de diyabetin yemek pişirme dersleriyle tedavi edilmesi hakkında konuşmalıyız, herkese insülin vermek yerine. Belki de kansere neden olan çevresel maruziyetler hakkında konuşmalıyız, sadece onu tedavi etmek için kemoterapi değil."