Gıda Bülteni Gündem FDA'nın kırmızı boya yasağı somon endüstrisinde bir değişime işaret ediyor

FDA'nın kırmızı boya yasağı somon endüstrisinde bir değişime işaret ediyor

FDA'nın 2027'de yürürlüğe girecek olan Kırmızı Boya No. 3 yasağı, gıda endüstrisinde daha şeffaf ve sürdürülebilir uygulamalara doğru önemli bir adımı temsil ediyor. Bu karar, somon endüstrisinin yapay astaksantin kullanımı üzerindeki bağımlılığını ve petrokimyasal bazlı renklendiricilere olan gereksinimini gözden geçirmesine olanak tanıyan kritik bir fırsat sunuyor. Bu değişiklik, sektörde daha doğal ve sağlıklı ürünlerin benimsenmesi yönünde olumlu bir etki yaratacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Gıda renklendiricisi; Kırmızı Boya No. 3'ün sağlık endişeleriyle ilişkilendirilmesi ve FDA'nın E-127 olarak bilinen Kırmızı Boya 3'ün gıdalarda kullaımın yasak getirmesi, doğal içeriklere olan talebin arttığını gösteriyor. 

Somon renklendirici maddeyle pembeleşiyor

Bu durum, gıda üreticilerini daha güvenli ve doğal ürünler geliştirmeye yönlendirmekle birlikte somon çiftçiliğinde kullanılan yapay astaksantin ise petrokimyasallardan elde edildiği için endişelere neden olabiliyor.  

Somon balığının eti neden pembe?

Somon balığı, aslen beyaz renkte bir balıktır. Ancak beslenmesinde yer alan astaksantin pigmenti sayesinde somonun eti, kırmızı/pembemsi bir renk alır. Tek hücreli organizmalar ve algler tarafından üretilen ve karidesler aracılığıyla somon balığına geçen astaksantin,  balıkların yağ dokularında birikiyor. Beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak somon balığının rengi açık pembe ile kırmızı arasında değişebilir. 

Somon Çiftliklerinde Astaksantin KullanıLIYOr 

Somon, günümüzde çoğunlukla balık çiftliklerinde yetiştirilen bir balık. Çiftlik somonları genellikle karides içermeyen yemlerle beslendiği için beyaz renklerini koruyor. Ancak tüketici tercihleri sebebiyle, beyaz somonlar genellikle tercih edilmiyor ve bu nedenle beslenmelerine yapay astaksantin maddesi katılarak balıklar renklendiriliyor. Astaksantin, ya karides unundan elde ya da kimyasal yollarla üretilien bir madde.

Astaksantin NEDİR?

Astaksantin, bir karotenoiddir ve diğer karotenoidler gibi renklendirme özelliğine sahip. İnsanların yağlı dokularında da bulunabilen astaksantin, insanları kırmızıya dönmesine sebep olacak kadar yüksek miktarda birikmez. Flamingolar da kırmızı renklerini aynı pigment olan astaksantinden alır.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *