Hangi gıdalar aflatoksin içeriyor?
Aflatoksinler bazı küf türleri tarafından üretilen toksik bileşikler olup, özellikle sıcak ve nemli koşullarda büyüyen tarım ürünlerinde bulunuyor. Aflatoksinler yerfıstığı ve fındık, antepfıstığı gibi diğer yenilebilir kabuklu yemişlerde ve ürünlerinde, kuru meyvelerde, baharatlarda ve tahıllarda meydana geliyor. Süt ve süt ürünleri de kontamine hayvan yemi kullanımı sonucu aflatoksin içerebilir. Aflatoksinlerin birkaç çeşidi bulunuyor. Bunların içinde en fazla toksik etkisi olan Aflatoksin B1’dir. Laboratuvar hayvanlarında potansiyel kanserojen ve insanda genotoksik ve kanserojen etkisi olduğuna dair bulgular elde edildi.
Aflatoksin toprakta bulunur
Aflatoksin normalde toprakta bulunur ve hasat öncesinde ve depolama sırasında tahıla bulaşıp çoğalabilir. En az yüzde 7 rutubet ve yüksek sıcaklıkta bitkiler için zararlıdır. Tahıl (pirinç, mısır, buğday, ince ve süpürge darı), yağlı tohumlar (pamuk, soya fasulyesi, yer fıstığı, ayçiçeği), baharat (kırmızı biber, kara biber, kişniş, zerdeçal, zencefil) ve kuruyemiş (badem, Antep fıstığı, ceviz, Hindistan cevizi, Brezilya cevizi) sıklıkla etkilenen gıdalar arasında yer alır. Bunlarla beslenen hayvanların sütünde de aynı zehre rastlanabilir.
Aflatoksinlere maruz kalmak kanser yapabiliyor
Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, aflatoksinlere maruz kalmanın karaciğer kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu tespit ettiklerine dikkat çekerken, insanların aflatoksinli gıdaları tüketerek bu maddeye maruz kaldıklarını ifade etti. Ayrıca çiftçi ve diğer tarım işçilerinin de mahsullerin ve yemlerin işlenmesi sırasında oluşan tozu soluyarak maruz kalabileceklerini belirtti.
Aflatoksin maruziyeti nasıl azaltılabilir?
Amerika Kanser Enstitüsü, sadece büyük ticari markalı kuruyemişleri satın alarak, küflü, rengi bozulmuş veya buruşmuş görünen kuruyemişleri atarak aflatoksin maruziyetinizi azaltılabileciğine dikkat çekiyor.