Yerli malı belgesi almak için başvurusu yapılan ürünün yerli malı olduğunun belirlenmesi ve belgelendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen tebliğ, sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aranan şartları düzenliyor.
Yerli malı şartları neler?
Tebliğde gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için yerli malı şartlarına ilişkin de düzenlemeler yapıldı. Buna göre, Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca belgelendirilen üreticilerce üretilen ürünler yerli malı sayılacak.
Yerli malında pasaport şartı
Orman Genel Müdürlüğüne bağlı orman fidanlıklarında ve gerçek veya tüzel kişiler tarafından işletilen özel fidanlıklarda, üretimi ve satışı gerçekleştirilen tohumlukların, yetkili birim tarafından kaydının tutulması ve orman bitki pasaportuna sahip olması gerekecek.
HAYVANIN DOĞUM YERİ BELİRLEYECEK
Hayvansal ürünlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemlerine kayıtlı olan ve Türkiye'de doğan veya yetiştirilen canlı hayvanlar ve bu hayvanlardan elde edilen ürünler yerli malı olarak kabul edilecek.
SON İŞÇİLİK TÜRKİYE'DE Mİ?
Ürünün tamamen Türkiye'de üretilmesi, yetiştirilmesi, elde edilmesi veya üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye'de yapılmış olması yerlilik şartları arasında yer alacak.
Toplayıcılık faaliyeti kapsamında bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünlerin Türkiye'de toplanılması, avcılık faaliyeti kapsamında hayvansal ürünlerin Türkiye'de veya Türk kıta sahanlığında avlanılması gerekecek.