Muğla'da doğmasına rağmen 2019 yılına kadar Muğla'nın Ula ilçesine has, 'Ula sarımsağı'nı hiç duymadığını belirten Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Evde tüketmek için Kastamonu Taşköprü'den sarımsak getirtirdim. Ne zaman ki Ula sarımsağı ile tanıştım, o günden bu yana sadece bu ürünü kullanıyorum" diyor.
Sarımsak denildiğinde herkesin aklına ilk olarak Kastamonu Taşköprü'ye has, 'Taşköprü sarımsağı' gelecektir. Coğrafi tescile sahip bir tarım ürünü olan Taşköprü sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran özelliği; demir, kükürt, magnezyum, potasyum ve aroma bakımından yüksek değerlere sahip olması. Önemli bir antioksidan maddesi olan selenyumu yüksek miktarda içeren Taşköprü sarımsağı, aynı zamanda Avrupa Birliği'nin coğrafi işaretini taşıyan tek sarımsak çeşidi. Temmuz ve Ağustos ayında hasat edilen Taşköprü sarımsağına Muğla'dan rakip çıktı.
Mannoz içeriği yüksek Ula sarımsağı
Bu yıl coğrafi işaret alan Muğla'nın Ula ilçesine has Ula sarımsağı, bölgede uzun zamandır üretilen bir tarım ürünü. Tescil belgesine göre, tarihi 17. yüzyıla kadar uzanıyor ve Evliya Çelebi'ye Ula'ya gidip sarımsak aldıracak kadar özel bir çeşit.
Ula sarısağının en ayırt edici yanı, 'mannoz' oranının diğer sarımsaklardan daha yüksek olması. Mannoz, bir şeker türü. Son yıllarda idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edici özelliği bilimsel çalışmalara konu olan bir şeker monomeri.
Mannoz nedir?
Yine tescil belgesine göre, "Türkiye’de üretilen sarımsaklarda karbonhidrat olarak sakkaroz, glukoz ve fruktoz bulunur ve fruktoz ana bileşen iken Ula sarımsağında, fruktoz, mannoz, glukoz ve galaktoz bulunur ve galaktoz ana bileşendir. Galaktoz miktarının fazla olmasının sebebi, bitkinin yetiştiği dönemde güneş ışığının yoğunluğunun yüksek olmasıdır. Ula Sarımsağının aroması çok kuvvetlidir. Ağıza bir diş alındığında kuvvetli bir acılık hissi verir. Ula sarımsağının aroması ve keskin kokusu da ayırt edici özelliklerindendir."
Ula sarımsağınıN özelliği nedir?
Ula sarımsağının üretimini bölgede yeniden yaygın hale getirmek için imece usulü üretim modeli projesine imza atan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde Ula'da sarımsak üretimi yapan 6 üreticiye 400 kilo sarımsak tohumu hibe etti.
Tohum teslim törenine katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ula sarımsağını, "Muğlalı bir çiftçi ailesinin çocuğu olmama rağmen, 2019 yılında İl Tarım Müdürlüğü görevine gelene dek bu sarımsağın adını dahi duymamıştım. Kastamonu Taşköprü'den sarımsak getirtirdim. Ne zaman ki Ula Sarımsağı ile tanıştım, o günden bu yana sadece bu ürünü kullanıyorum. Ula sarımsağı kendisine has kırmızımsı kabuk rengi, 10-12 adetten oluşan iri diş ve baş yapısı, kokusu, tadı ve aroması bakımından çok farklı, çok eşsiz bir ürün. Morfolojik olarak diğer sarımsaklardan faklı biçimde ortasında diş oluşturmayan Ula sarımsağı bu kendisine has özellikleri nedeniyle Muğla’mızın katma değeri yüksek ürünlerinden biri olmaya adaydır.” sözleriyle tanıttı.
Sarımsak verimi
“Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle biz üreticilerimize gübre ve tohum veriyoruz. Hasat edilen ürünlerle yeni ekim alanları oluşturarak, Ula Sarımsağının üretimini yaygınlaştırıyoruz. Muğla’nın bu kendine has zenginliğini tam bir dayanışma ve imece ruhu ile tarım ekonomisine kazandırıyoruz" diyen Saylak, geçen yıl bir dönümden ortalama bir tonun üzerinde ürün aldıklarını ve verimin oldukça iyi olduğunu da kaydetti.