Gıda Bülteni Gıda Tam buğday efsanesi yıkılıyor mu?

Tam buğday efsanesi yıkılıyor mu?

'Beyaz ekmek, tam buğday ekmeğe göre kan şekerini daha hızlı yükseltiyor' savı, çürütülüyor mu? Kanada Guelph Üniversitesi'nin yeni çalışması, beyaz ekmek ile tam tahıllı ekmek kıyaslamasında doğru bilinen birçok bilgiyi alt üst edebilir. Araştırmaya göre, ticari beyaz ekmek ile buğday unu ile yapılan ekmek yiyenler arasında, yemek sonrası kan şekeri ve tokluk seviyesinde bir fark görülmedi. İşte bu çarpıcı araştırmanın ayrıntıları...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Beslenme ve diyet tavsiyesinde bulunan birçok uzman, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmesini önerir. 

Tam tahıllı ekmeğin faydası nedir?

Bu önerinin temelinde de, beyaz ekmeğin glisemik yükünün, tam tahıllı ekmekten daha fazla olduğuna yönelik klasik bilgi yer alır. Arama motorlarında da en sık karşımıza çıkan beslenme tavsiyelerinde,  tam buğday ekmeğinin daha fazla lif içermesi sayesinde kan şekerini yavaşça yükselttiği, beyaz ekmeğin ise kan şekerinin hızlı şekilde yükselmesine neden olduğu belirtilir. 

Beyaz ekmek tam tahıllı ekmek farkı

Ancak Kanada Ontario'daki Guelph Üniversitesi'nin son çalışması, beyaz ekmek ile tam tahıllı ekmek kıyaslamasında kullanılan savları çürütebilecek sonuçlarla dolu. 

İnsan Sağlığı ve Beslenme Bilimleri Bölümü'nden araştırmacıların 12 sağlıklı bireyle yaptıkları çalışma, beyaz ekmek, tam buğday karışımlı ekmek ve filizlendirilmiş tam buğday unundan yapılan ekmekleri tüketenlerin, yemek sonrası glikoz seviyelerinde (iAUC) önemli bir fark olmadığını gösterdi.  

3 ekmek test edildi; beyaz ekmek, tam buğday ekmeği ve filizlenmiş tam buğday ekmeği

Çalışma, ekmek ununa filizlenmiş buğday tam buğdayı eklemenin ekmekteki nişastanın sindirilebilirliğini yavaşlattığı ve sağlıklı yetişkinlerde sonraki yemek sonrası glisemik ve tokluk tepkilerini, filizlenmemiş buğdayla yapılan ekmeğe ve ticari olarak satılan beyaz ekmeğe kıyasla etkilediği hipotezini test etmek amacıyla gerçekleştirildi. 

Tam tahıllı ekmek daha sağlıklı mı?

Çalışmaya, 18-40 yaşları arasında sağlıklı 12 birey katılırken, katılımcılara 10 saatlik gece açlığı sonrası 50 gram; beyaz ekmek, tam tahıllı ekmek ve filizlenmiş tam buğday unundan yapılan ekmek yedirildi. 

Sonrasında da katılımcıların kan testlerinde glukoz seviyeleri ölçüldü. 

Sonuçlar çalışmada şöyle aktarıldı:

"Un karışımına filizlenmiş buğday kepekli ununun eklenmesi, ürün kalitesini olumsuz etkilemeden ekmek nişastasının sindirilebilirliğini değiştirebilecek α-amilaz aktivite seviyesini önemli ölçüde artırır. 

Bununla birlikte, gözlemlenen daha yüksek nişasta parçalayıcı enzim aktivite seviyelerine rağmen, sağlıklı yetişkinler, çalışılan karışım seviyesinde (50:50) filizlenmiş/filizlenmemiş buğday kepekli unla yapılmış ekmekleri ticari bir beyaz ekmeğe kıyasla tükettiklerinde, yemek sonrası kan şekeri ve tokluk tepkilerinde önemli bir fark görülmedi.

Beyaz ekmek sağlıksız mı?

Sonuçlarımız, filizlenmiş buğday eklemenin sağlıklı yetişkinlerin yemek sonrası glisemik tepkileri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını göstermiştir. Glisemik sonuçlarla benzer şekilde, %50 oranında filizlenmiş veya filizlenmemiş tam buğdayın varlığı sağlıklı yetişkinlerde yemek sonrası tokluk tepkisinde önemli değişikliklere yol açmamıştır." 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *