Gıda Bülteni Gıda Raf ömrü uzatmak için kullanılan koruyucular sağlığı tehdit ediyor!

Raf ömrü uzatmak için kullanılan koruyucular sağlığı tehdit ediyor!

Beslenme uzmanı Arş. Gör. Hatice Çolak, değişen yaşam koşulları ve gelişen dondurulmuş gıda sanayisi sayesinde dondurulmuş Fast Food ürünlerinin günlük beslenmede daha fazla yer bulduğunu belirtti. Çolak, bu tür gıdaların sağlık üzerindeki etkilerini incelediğinde, ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve tat/doku kalitesini korumak için kullanılan koruyucu maddelerin sağlık açısından olumsuz etkilere sahip olabileceğini vurguladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Günümüzde gıda ürünlerinin tazeliğini korumak ve raf ömrünü uzatmak amacıyla yaygın olarak kullanılan koruyucular, sağlık üzerindeki olası olumsuz etkileriyle tartışma konusu olamaya devam ediyor. Gıda endüstrisi için vazgeçilmez olan bu maddeler, tüketici için görünmez bir tehdit oluşturabilir. 

Yoğun sodyum nitrat ve nitrit kanser ile ilişkilendirilmiş

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Arş. Gör. Hatice Çolak, değişen sosyal hayat düzeni ve dondurulmuş gıda sanayinin gelişen teknolojisi ile beslenme alışkanlıklarında dondurulmuş gıdaların önemli hale geldiğini belirterek, “Dondurulmuş Fast Food gıdaların raf ömrünü uzatmak, tat ve dokuyu korumak için çeşitli koruyucu maddeler kullanılıyor. Et ürünlerinde sodyum nitrat ve nitrit; çorbalar, soslar ve işlenmiş et ürünlerinde tat arttırıcı olarak monosodyum glutamat (MSG); soslar, meyve suları ve asitli içeceklerde benzoik asitler; cips, atıştırmalık gibi yağlı yiyeceklerin bayatlamasını önlemek için bütillenmiş hidroksianizol (BHA); dondurulmuş et, peynir ve hamur işlerinde fosfatlar sıklıkla kullanılıyor. Bu koruyucu maddelerin, ürünü bozulmalara karşın korusa da sağlık üzerine olumsuz etkileri bulunmaktadır. Sıklıkla maruz kalınan yüksek düzeydeki sodyum nitrat ve nitrit, hipertansiyonu tetiklediği bildirilmiş ve özellikle mide kanseri ile ilişkilendirildi. MSG’nin kullanımı migren ataklarını artırdığı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi semptomlara yol açtığı saptanmıştır. Yüksek fosfat tüketimi ise kemik ve böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir.” 

Vitamin içeriğinde önemli kayıplar oluyor

Dondurma işlemi sırasında taze besinlere kıyasla, bazı besinlerin değerlerinde azalmanın meydana geldiğini de anlatan Arş. Gör. Hatice Çolak, “Besin içeriğinde yer alan kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller daha sabit kalırken vitamin içeriğinde önemli kayıplar oluyor. Özellikle suda çözünebilen C vitamini ve B vitaminleri seviyelerinde azalma görülüyor” diye konuştu.

Gebelik diyabeti ve zehirlenmeye yol açabiliyor

Dondurulmuş Fast Food ürünlerinin, ultra işlenmiş besin olduğundan, basit karbonhidrat, doymuş yağ ve sodyum içeriği yüksekken, posa içeriğinin oldukça düşük olduğunu da ifade eden Arş. Gör. Hatice Çolak, “Bu nedenle taze besin yerine bu tür gıdaların düzenli ve sık tüketimi, sağlık açısından risk faktörü oluşturuyor. Avustralya'da yapılan bir çalışmada dondurulmuş Fast Food gibi ultra işlenmiş gıda tüketiminin obeziteyi artıran önemli bir gösterge olduğu bildirildi. Başka bir çalışmada da gebelik öncesinde hem de gebelik sırasında aşırı ultra işlenmiş gıda tüketiminin gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) ve preeklemsi (gebelik zehirlenmesi) riskinin artmasıyla ilişkili bulundu” şeklinde konuştu.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *