Gıda Bülteni Gıda Prebiyotik ve probiyotik arasındaki farkları biliyor musunuz?

Prebiyotik ve probiyotik arasındaki farkları biliyor musunuz?

Sağlıklı bir yaşamın temelinde dengeli bir bağırsak florası yatar. Bunun için son yıllarda sıkça duyduğumuz iki kavram öne çıkıyor: prebiyotik ve probiyotik. Ancak bu iki terim çoğu zaman karıştırılıyor. İşte prebiyotik ve probiyotiğin farkları ve sağlığımızdaki rollerine dair detayları sizin için derledik.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Prebiyotik ve probiyotikler arasındaki ilişkiyi bir elmanın iki yarısı gibi düşünebiliriz. Bu bakteriler birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip olup, probiyotiklerin faydalarından tam olarak yararlanabilmek için yeterli miktarda prebiyotik tüketmek gerekir. Prebiyotik alımı azaldığında vücuttaki faydalı bakteriler de azalabilir. Dolayısıyla, probiyotik ve prebiyotiklerin birlikte alınması sağlığımıza da en iyi desteği sağlar.

Prebiyotik Nedir?

Prebiyotikler, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan, insan vücudunun sindiremediği besin lifleridir. Bağırsaklardaki yararlı canlı organizmalar (probiyotikler) için besin önemli bir esin kaynağıdır. 

Bağırsak hareketlerini düzenler

Prebiyotikler, bağırsak florasında yaşayan yararlı organizmaların çalışmasını sağlayarak, bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsağın sağlıklı ve düzgün çalışmasına destek olur. Kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin emilimini ve vücutta kullanım etkinliği arttırarak, normal kan şekerini düzenler. Bağışıklık sistemini, sindirim sağlığını, kemik yoğunluğunu ve beyin sağlığına da destek olur. 

Prebiyotik hangi gıdalarda bulunur?

Soğan, sarımsak, keten tohumu, karahindiba, kuşkonmaz, pırasa, elma, muz, yulaf, arpa olmak üzere bazı meyve, sebze, kepekli tahıllar da dâhil olmak üzere birçok lifli gıdada bulunur.

Probiyotikler sindirim sistemi sağlığını iyileştirir

Sindirim sistemimize ve sağlığımıza faydalı, canlı organizmalar olan Probiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakterileri arttırır, zararlı bakterilerin sayısını azaltır. Bağırsak sisteminde iyi bakterilerin doğal dengesinin korumasına ve yenilemesine yardımcı olarak, sindirim sistemi sağlığını iyileştirir ve ishallerin önlenmesinde yararlı olabilir. Mide rahatsızlığı, şişkinlik, gaz gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir.

Probiyotikler hangi gıdalarda bulunur?

Yoğurt, kefir, ayran, lahana, salatalık turşusu, peynir, Gouda gibi fermente peynirler, fermente süt ve birçok fermente gıda.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *