Gıda Bülteni Gıda Pestisite maruz kalmak erkeklerin çocuk sahibi olmasını zorlaştırıyor

Pestisite maruz kalmak erkeklerin çocuk sahibi olmasını zorlaştırıyor

Türkiye'de meyve ve sebzelerde tarım ilacı (pestisit) kullanımı oldukça yaygın. Birçok ürünümüz limitlerin üzerinde pestisit kullanıldığı gerekçesiyle Avrupa Birliği ülkelerinden geri gönderiliyor. Tarım zehri pestisitin sağlığa birçok olumsuz etkisine bir yenisi daha eklendi. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, pestisit erkekte spermlerinin döllenme yeteneğini bozuyor. Özetle, sebze ve meyvelerden pestisit alan erkeklerin çocuk sahibi olması zorlaşıyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Pestisit Türkiye'nin tarımdaki en büyük sorunlarından biri. Günümüzde  yaygın olarak kullanılan pestisitler, dozunda kullanıldığında ürün verimliliğini artırırken, doz aşımında insan sağlığı üzerinde ciddi riskler yaratabiliyor. 

Harvard TH Chan School of Public Health'den (Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu) yapılan araştırma, bu risklere bir yenisini daha ekledi. Araştırmaya göre, pestisitlere maruz kalmak, erkeklerde çocuk sahibi olmaya olumsuz etki yapabiliyor.  

Daha yüksek maruziyet daha düşük döllenme 

Çalışmaya tüp bebek tedavisi gören yaklaşık 240 çift dahil edildi. Araştırmacılar, meyve ve sebzelerden gelen pestisit kalıntılarına maruz kaldıklarını  belirlemek için erkek partnerlerin beslenme verilerini kullandı. Araştırmacılar, daha yüksek pestisite maruz kalan erkeklerin daha düşük döllenme oranına sahip olduğunu tespit etti.

Pestisitler spermin dölleme yeteneğini bozuyor 

Araştırmayı yürüten Prof. Jorge Chavarro  "Verilerimiz, beslenme yoluyla pestisit kalıntılarına maruz kalmanın, daha önce sperm kalitesi üzerindeki etkilerle tanımladığımızın ötesinde üreme işlevi üzerinde de  önemli etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. Pestisitlere maruz kalmanın, spermin  dölleme yeteneğini bozabileceğini görülüyor" dedi.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *