Gıda Bülteni Gıda Mikroplastikler gıda krizine yol açabilir!

Mikroplastikler gıda krizine yol açabilir!

Tarımsal üretim sahaları ve sulara yansıyan mikroplastik kirliliğinin, bitkilerin fotosentez yapma yeteneğini ciddi şekilde etkileyerek, verimi yüzde 15 oranında azalttığı ortaya çıktı. Mikroplastik kirliliği nedeniyle, temel besin kaynakları; buğday, pirinç ve mısır üretiminin yüzde 4 ila yüzde 14 oranında azaldığı hesaplandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Boyutu 5 milimetreden küçük plastik parçaları, “mikroplastik” olarak adlandırılıyor. Toprakta ve suda binlerce yıl bozulmadan kalabilen mikroplastikler,  bitkilere de zarar veriyor.

Mikroplastiklerin zararları neler? 

Mikroplastikler, bitkilerin fotosentez yapmasını engelleyerek büyümelerini olumsuz etkiliyor. Toprak kalitesini bozarak bitkilerin besin almasını zorlaştırıyor. Yaprakların yüzeyini kaplayarak güneş ışığını engelliyor. Bitki hücrelerinde toksik maddelerin birikmesine yol açıyor. Deniz ekosistemlerinde alglerin fotosentez kapasitesini düşürüyor.

Çin'deki Nanjing Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmaya göre, mikroplastiklerin kara bitkilerinde fotosentezi yüzde 12, deniz yosunlarında ise yüzde 7 oranında azalttığı belirlendi. 

Bu düşüşün, küresel karbon döngüsünü de etkileyerek, okyanusların atmosferden CO2 çekme kapasitesini azaltabileceği belirtiliyor.

Mikroplastik kirlilik tarıma etkisi

Araştırmaya göre mikiroplastik kirliliği nedeniyle, Asya bölgesinde pirinç, buğday ve mısır üretiminde yıllık 54 ila 177 milyon ton arasında bir düşüş yaşanıyor. 

Avrupa'da özellikle buğday üretimi zarar görürken, ABD'de ise mısır üretimi mikroplastik kirliliğnden etkileniyor.

Okyanuslarda mikroplastik kirliliği nedeniyle yıllık 1 ila 24 milyon ton arasında balık ve deniz ürününün kaybedilebileceği belirtiliyor. Bu, on milyonlarca insan için temel protein kaynağının azalması anlamına geliyor.

Araştırma, temel besin kaynakları; buğday, pirinç ve mısır üretiminde mkroplastik kirliliği kaynaklı verim kaybının artması halinde, gıda krizini derinleşebileceği öngörüsünde bulunuyor. 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *