Gıda Bülteni Gıda Meğer çift sarılı yumurta kusurluymuş!

Meğer çift sarılı yumurta kusurluymuş!

Günümüzde üstünlük ögesi olarak pazarlanarak satışa sunulan 'çift sarılı' yumurtalar meğer, anormal yumurta sınıfındaymış. Tavukçuluk Araştırma Dergisi'nde yayınlanan 'Yumurta Anormallikleri' adlı çalışmada, çift sarılı yumurtalar, 'iç kusurlu' yumurta olarak sınıflandırılıyor. Başka kaynaklarda da, çift sarılı yumurta için, "Aslında ikinci sınıf yani anormal yapıda yumurta olarak düşünülmelidir. Nedeni ise yumurtanın normal özelliklerinden sapması ve kısır olmasıdır" bilgisi veriliyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Çift sarılı yumurtalar, pazar ve marketlerde satışa sunuluyor. Daha fazla protein içerdiği için farklı bir kategoride pazarlanan çift sarılı yumurtalar, akademik çalışmalarda ise 'kusurlu yumurta' sınıfında gözteriliyor. Tavukçuluk Araştırma Dergisi'nde yayınlanan 'Yumurta Anormallikleri' adlı çalışmada, çift sarılı yumurtalar, 'Yumurtanın iç kusurları' baaşlığı altında ele alınmış.

Çift sarılı yumurta ‘anormal yumurta’


Makalede çift sarılı yumurta için şu ifadeler kullanılıyor: "Bu çeşit yumurtalar folukülde birlikte olgunlaşan iki adet ovumun yumurta kanalına aynı zamanda düşmeleri ve birlikte gelişimlerini tamamlamaları neticesinde meydana gelirler. Bazen de yumurta kanalında bir ovum varken ikinci bir ovumun da kanala düşmesi ve gelişimlerini birlikte tamamlamalarıyla çift sarılı
yumurta oluşur. Yapılan çalışmalarda çift sarılı yumurtaların yüzde 90’nın yukarıda belirtilen iki sebepten meydana geldiği belirlenmiştir. Çift sarılı yumurtalar her ne kadar ikinci sınıf yumurta olarak kabul edilmiyorsa da normal özelliklerden sapma gösterdikleri için anormal yumurta olarak kabul edilirler. Üç veya dört sarılı yumurta da olmakla birlikte çok nadir rastlanın bir durumdur. Bu tür yumurtalar özellikle genç ve yüksek verimli sürülerde görülmektedir."

Çift sarılı yumurta nasıl oluyor?

Bir başka kaynakta ise, çift sarılı yumurtanın aslında ikinci sınıf; yani anormal yapıda yumurta olarak düşünülmesi gerektiği vurgulanarak, bunun nedenin de yumurtanın normal özelliklerinden sapması ve kısır olması olduğu belirtiliyor. Yazıda, "Doğal olarak da böyle yumurtlayan bir tavuk ırkının –cinsinin üreyebilme olasılığı da yoktur. Çift sarılı yumurtalar, yumurta kanalına iki adet yumurta sarısının girmesinden dolayı oluşurlar. Birden fazla yumurta hücresi üreten tavuk bunu hızlı ve ardı ardına yaptığı için bazen birden fazla yumurta sarısını aynı kabukla kaplar. Bu durumda yumurta hücresi olan sarıların aynı kabukta gelişmesi ile çift sarılı yumurta ortaya çıkar. Bunların hepsi normalden sapmalardır." deniliyor.

Stres en önemli etken


Çift sarılı yumurtaların oluşmasında, tavukların karşı karşıya kaldığı stres ortamının da payı varmış; "Yumurta tavuğu çiftliklerinde genç yarkalara yapay erken aydınlatmalar ve yüksek ışık uyarımı yapıldığında, dengesiz yem rasyonlarında tavuklar için bir şeyler yanlış gider ve yeni yumurtlamaya başlamış olmanın verdiği stresle çift sarılı yumurtalar oluşur. Eğer doğal yollarla çift sarılı yumurtalarınız oluşuyorsa afiyetle yiyebilirsiniz ama tavuklarınız için yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünmelisiniz. Çift sarılı yumurtaları yapay yollarla ediniyor iseniz bu yumurtalar aşırı büyük oldukları için tavuklarda kasların yırtılmasına ve yumurta kanalının dışarıda kalmasına neden olabilir."
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *