Gıda Bülteni Gıda Küflü yiyecekler arasında hangileri güvenle tüketilebilir?

Küflü yiyecekler arasında hangileri güvenle tüketilebilir?

Gıdaların üzerinde küf gördüğümüzde genellikle onları doğrudan çöpe atarız. Ancak bazı küfle zararlı olsa da bazıları tüketilebilir veya yüzeyinden temizlenerek gıda güvenliğini koruyabilir. Neyin güvenli neyin güvenli olmadığını bilmek hem sağlıklı kalmanızı hem de yiyecek israfını önlemenize yardımcı olabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Hiç kimse mükemmel durumdaki yiyecekleri atmak istemez, ancak buzdolabınızda bir şeyde küf gördüğünüzde, bunun hala yenmesinin güvenli olup olmadığını nasıl anlarsınız? Küflü yiyecekler genellikle onları atma zamanının geldiği anlamına gelse de bazı istisnalar var. Gıda güvenliği uzmanları, bazı küflü yiyecekler doğru şekilde işlenirse hala yenilebileceğini, diğerlerinin ise doğrudan çöp kutusuna atılması gerektiği yönünde uyarıyor. 

İşte hangi küflü yiyeceklerin kurtarılabilir ve hangilerinin sağlık riski oluşturduğuna dair başvuracağınız rehber. Farkı bilmek sizi gıda kaynaklı hastalıklardan koruyabilir ve bu süreçte paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir! 

Hangi küflü gıdalar atılmalı?

Ekmek ve unlu mamuller, gözenekli gıdalar olduğu için küfün yüzeyin altına yayılmasına neden olur ve bu da onları yenmesi güvenli olmayan gıdalar haline getirir.

Şeftali, çilek, salatalık ve domates gibi yiyeceklerin yüzeyinin altında gizli küf olabilir. Bunları hemen atın.

Yüksek nem içerikleri nedeniyle, yoğurt ve ekşi krema gibi gıdaların üzerindeki küf, süt ürünlerine görünmeden yayılabilir. Küf oluşursa, bunları atın. 

Reçeller küfün tehlikeli mikotoksinler üretebileceği için atılması gerekiyor. 

Bazı peynirler küflü olarak yapılırken, Brie, Camembert, krem peynir ve ufalanmış peynirler gibi yumuşak peynir çeşitleri küf oluşması durumunda mutlaka atılmalı. Nem açısından zengin etler yani et, pastırma ve sosis yüzeylerinin altında küf barındırabilir ve bu da onları yenmesi güvenli olmayan bir hale getirir. 

Makarna, güveç veya et olsun, küflenmiş pişmiş yemek artıkları her zaman atılmalı, çünkü küf kirliliği derinlere inmiş olabilir. Ayrıca fıstık ezmesi, kuruyemişler ve baklagiller, koruyucu madde içermeyen bu gıdalar olduğu için küflenme riski taşır ve tüketildiğinde zararlı olabilir.  

Küflü hangi gıdalar tüketilebilir?

Sert salam ve kuru, tuzlanmış jambonlar, yüzeyinde küf olması normaldir. Yemeden önce sadece ovalayın. 

Küf genellikle Cheddar, Parmesan ve Asiago gibi sert peynirlere nüfuz etmez. Küf noktasının etrafından en az küçük dilim ve bıçakla küfe dokunmaktan kaçının. 

Gorgonzola ve Stilton gibi mavi peynirler, yüzeylerinde küf oluşması durumunda güvenle tüketilebilir; etkilenen bölgenin etrafından en az 2,5 cm kadarını kesmeniz yeterli. 

Lahana, havuç ve dolmalık biber gibi sert meyve ve sebzeler, küf tarafından kolayca nüfuz edilmez. Tüketmeden önce küflü noktanın en az bir cm altını kesin. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *