Gıda Bülteni Gıda Çayda tağşişin iç yüzü

Çayda tağşişin iç yüzü

Çay, tağşiş yapılan yani içine başka madde katılan gıda ürünlerinden biri. Çayda tağşiş gıda boyası katılarak yapılıyor ve normalde 1 kilodan 400 bardak çay çıkacakken, boya eklenen çayda bu sayı 700 bardağa çıkıyor. Çaya yabancı madde ekleyenlerin sayısı niye artıyor, boyalı çay neden ve nasıl yapılıyor? Ayrıntılar haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Bakanlığın açıkladığı tağşiş listeleri, “çay keyfi”nin de kaçtığını gösteriyor. Fazla kazanç uğruna gıdada sahteciliğe imza atanların, çay rengi vermesi için hazırladıkları çay benzeri karışımlarda gıda boyası kullandığı ortaya çıktı.

11 firma çaya boya kattı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıllarda yaptığı denetimlerde de Rize’de üretilen 10 farklı siyah çay örneğinde “gıda boyası” tespit edilmişti. Bir önceki denetimde sadece 1 markanın çayında gıda boyası varken, bu sayının 11’e çıkması, çay üretiminde gıda boyasının yaygınlaştığını da ortaya koydu.

Çaya boya neden katılıyor

İddiaya göre, boyalı çay şöyle yapılıyor; “Çayın odunu ve çöpü makineden geçirilip kırılıyor. Buradan elde edilen toz, gıda boyasıyla boyanarak siyah çay diye piyasaya satılıyor. Bu ürün doğal çaya oranla daha hızlı renk veriyor. Bu nedenle de normalde 1 kilodan 400 bardak çay çıkacakken, bu sayı 700’e çıkıyor.” Bu yöntemi anlatan da Rize’de çay üreten bir firmanın kalite yönetim temsilcisi Ramazan Yazıcı. Yazıcı, Rize dışındaki paketlemelerde bu şekilde çay üretildiğini söylese de, bakanlığın açıkladığı liste bunun aksini söylüyor.

hemen renk ve dem vermesi için

Öte yandan çay sektörü de boyalı tartışıyor. Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada boyanın ucuz ekstrakt kullanımından kaynaklandığını söyledi. Çayın kalitesiz kısmının suyunun alındığını ve bu suyun ekstrakta dönüştürülerek sallama  diye tabir edilen poşet çayda kullanıldığını anlatan Kar, “Eskrakt ile çay hemen renk veriyor. Aynı şekilde soğuk çayda da ekstrakt kullanılıyor. Ekstrakt kilo fiyatı 25 dolardan başlayıp 150 dolara kadar çıkıyor” dedi.  Kar, hemen dem ve renk vermesi için dökme çayın içine suni ekstrakt katanların da olduğunu söyledi.

Çay ekstraktı nedir?

Piyasada “Çay Özü” olarak bilinen ekstrakt, sıvı ve toz olarak üretilebiliyor. Normalde çayın bizzat kendisinden herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmesi gerekiyor. Yoğun dem verme özelliği nedeniyle poşet çaylarda kullanım oranı yüksek.  

Bu ekstrakt nedeniyle poşet çaylar suyla buluşur buluşmaz renk veriyor. Doğal ekstrakt düşük kalitedeki çaylarla üretiliyor ve siyah çaya yüksek basınç altında enjekte ediliyor. Poşet çayların yanı sıra soğuk çaylar da bu ekstraktlarla üreteliyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *