Çalışmanın başyazarı Tulane Üniversitesi'nden Profesör Lu Qi, “Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, kahve içmenin kalp damar hastalığı riskini artırmadığını, hatta tip 2 diyabet gibi bazı kronik hastalık riskini düşürdüğünü gösteriyor” dedi.
Prof. Qi, kafeinin vücut üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak, kahve içtiğiniz günün saatinin kalp sağlığınız üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını görmek istediklerini söyledi.
Çalışmaya 40 bin kişi katıldı
Avrupa Kalp Dergisi'nde yayınlanan bu araştırmaya 40 bin 725 yetişkin dahil edildi.
Bu çalışmanın bir parçası olarak katılımcılara, bir gün boyunca tükettikleri tüm yiyecek ve içecekler, kahve içip içmedikleri, ne kadar ve ne zaman içtikleri soruldu. Ayrıca, tam bir hafta boyunca ayrıntılı bir yiyecek ve içecek günlüğü tutmaları istenen bin 463 kişilik bir alt grup da araştırmaya dahil edildi.
Çalışmaya katılanların yaklaşık yüzde 36'sı sabah kahvesi içiyordu, yüzde 16'sı ise gün boyunca kahve içiyordu ve yüzde 48'i ise kahve içmiyordu.
Sabah kahvesi ölüm riskini düşürdü
Sabah kahvesi içenlerin, kahve içmeyenlere göre herhangi bir nedenden ölme olasılıkları yüzde 16, kalp-damar hastalıklarından ölme olasılıkları ise yüzde 31 daha az.
Ancak gün boyu kahve içenlerde, kahve içmeyenlere kıyasla riskte bir azalma görülmedi. Sabah kahvesi içenler, ister orta düzeyde içici (iki ila üç fincan) ister çok içici (üç fincandan fazla) olsun, daha düşük riskten yararlandı. Sabahları az su içenler (bir fincan veya daha az) riskte daha az düşüş yaşadı.
Kahveyi hangi saatte içmeliyim?
Bu araştırmanın, kahve içme zamanlamalarını ve sağlık sonuçlarını test eden ilk çalışma olduğuna dikkat çeken Prof. Qi, şöyle devam etti; “Bulgularımız, sadece kahve içip içmediğinizin veya ne kadar içtiğinizin değil, kahveyi hangi saatte içtiğinizin önemli olduğunu gösteriyor.
Genellikle beslenme rehberliğimizde zamanlama konusunda tavsiyelerde bulunmuyoruz, ancak belki de gelecekte bunu düşünmeliyiz.
Bulgularımızı diğer popülasyonlarda doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var ve insanların kahve içtiği günün saatini değiştirmenin potansiyel etkisini test etmek için klinik deneylere ihtiyacımız olacak.”