Gelişen teknoloji hepimizi sandalyelere mıhladı. Artık büyük bir kesim ofis işi yapıyor ve oturarak çalışıyor. Ofis çalışanlarının ortak beslenme kalıbı ise ‘çalışırken atıştırmak’.
Kahvaltı neden önemli?
Geciken yemek saatleri ve atıştırmalıklarla geçiştirilen öğünlerin sağlıklı beslenmenin önüne geçtiğini belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, ofis çalışanlarına ‘Kahvaltıyı asla atlamayın’ uyarısında bulunarak,
“Kahvaltıyı açma, poğaça, simit, börek ve çay ile geçiştirmeyin. Kahvaltı, sadece karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden ibaret değildir. Bunun yerine protein, lif, vitamin ve mineral içeriğine sahip besinleri tercih edin. Açma, poğaça, börek yerine kepek (çavdar, tam buğday da olabilir) ekmeğine yapılmış peynirli bir sandviç ve bir porsiyon meyve daha dengeli bir kahvaltı seçeneğidir.” diyor,
D vitamini içeren besinler tüketin
Ofis çalışanları uzun saatler kapalı mekânlarda çalıştıkları için, güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanamaz. Bunun için D vitamini yapıcı gıdaların tüketilmesine ayrıca özen gösterilmeli. Mesela; Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, istiridye, karaciğer, yumurta sarısı, tatlı patates, balık yağı, mantar, maydanoz, yonca, ısırgan otu, yulaf..
Yemek yemek için eve gitmeyi beklemeyin
Özden Örkçü, “Eğer gece geç saatlere kadar çalışmak zorundaysanız ve akşam yemekleriniz geç saatlere kaymak zorundaysa akşam yemek yemek için eve gitmeyi beklemeyin” diyerek, öğle yemeği için tercih edilen alternatiflerin akşam ofiste de tercih edilebileceğini belirtti.
Masa başında tüketilen tatlı-tuzlu kalorisi yüksek gıdalar vücudumuza aşırı enerji yüklenmesine sebep olur ve kilo aldığınızın farkına bile varamazsınız. Ta ki, eski bir kıyafetiniz size dar gelene kadar. Tatlı tuzlu ve kalorisi yüksek yağlı atıştırmalıklar yerine doğru ve sağlıklı, gün boyu dinç ve tok tutacak besinler tüketilmelidir. Çekmecenizde aralarda atıştırmak için kuru meyve, koz, badem, kepekli galeta, süt gibi atıştırmalıklar bulundurun. Metabolizmamızı hızlandıran ve çok acıkıp bir sonraki ana öğünde fazla miktarda yememizi engelleyen fasıla öğünlerdir. Bunları 2-3 saatte bir atıştırın”
Çay kahve miktarını azaltın
Gün içerisinde çay/kahvenin yanına atıştırmalık olarak bisküvi, kek tercih edenlerdenseniz bu yiyeceklerden uzaklaşmak için çay/kahve miktarınızı da gün içerisinde azaltmanız gerekecektir. Kalorili, şekerli içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Masanıza sürahi alın ve bol bol su tüketin. Stresi azaltan rezene ve bağışıklık sisteminiz için adaçayı ve ıhlamur tüketin.
Su tüketimi ihmal edilmemeli
Günlük sıvı ihtiyacı sadece çay, kahve gibi içeceklerle karşılanmamalı mutlaka ‘su’içmeye de özen gösterilmelidir. Su içmekte zorlanıyorsanız aromatik baharatlar kullanarak; taze nane, maydanoz, limon, yaş zencefil, çubuk tarçın, karanfil gibi aromalı sular hazırlayabilirsiniz.