Akciğer kanseri denince akla ilk gelen nedenler sigara ve hava kirliliği olurken, ABD’de yapılan yeni bir araştırma, beslenmenin de bu ölümcül hastalıkla güçlü bir bağlantısı olabileceğini ortaya koydu.
Florida Üniversitesi ve Kentucky Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü çalışmada, vücudun enerji deposu olarak bilinen glikojen adlı molekülün, özellikle akciğer adenokarsinomu adı verilen bir kanser türünün gelişiminde etkili olabileceği bulundu. Glikojenin, tümörlerin büyümesini hızlandırdığı ve daha agresif hale gelmesine katkı sağladığı tespit edildi.
Glikojen kanserli yapılarda yoğunlaşıyor
Araştırmacılar, özellikle yüksek yağlı ve yüksek karbonhidratlı gıdalarla beslenen farelerde, kontrol gruplarına göre çok daha hızlı tümör büyümesi gözlemledi. Bu bulgular, batı tipi beslenme alışkanlıklarının sadece obezite ve diyabet gibi kronik hastalıklarla değil, kanser riskiyle de doğrudan ilişkili olabileceğini ortaya koyuyor.
Gelişmiş bir teknik olan uzaysal metabolomik yöntemiyle yapılan analizlerde, glikojenin kanserli dokularda yoğunlaştığı ve bağışıklık sisteminin savunmasını aşarak hücre çoğalmasını desteklediği saptandı.
Akciğer kanseri beslenmede kritik bir faktör olacak
Florida Üniversitesi’nden Moleküler Biyolog Ramon Sun, "Beslenmenin, özellikle akciğer kanseri gibi daha önce ilişkilendirilmemiş hastalıklarda bile, sanılandan çok daha önemli bir rolü olabilir," diyerek sağlıklı beslenmenin kamu sağlığı politikalarında daha fazla yer bulması gerektiğini vurguladı. Her ne kadar bu bulguların insanlar üzerindeki etkileri kesinleşmemiş olsa da araştırma, gelecekte akciğer kanseriyle mücadelede beslenme düzeninin kritik bir faktör olabileceğine işaret ediyor.