Gıda Bülteni Beslenme 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü.. Neden bakliyat tüketmeliyiz?

10 Şubat Dünya Bakliyat Günü.. Neden bakliyat tüketmeliyiz?

Bakliyatlar hem iyi bir protein kaynağıdır hem de lif bakımından zengindir. Yüksek lifli diyet ise bağırsak kanserini, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini düşürmede önemli bir rol oynar. Bakliyat tüketimi sonrasında oluşan gaz ise aslında iyiye işaret...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Bugün 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü.. Bakliyatlar sağlıklı sofraların olmazsa olmazı. İçerdikleri proteinle ete alternatif olarak öne çıkan bakliyatları sofralarımızdan eksik etmemek için sayılabilecek onlarca neden var.

Bakliyat nedir?

Baklagiller baklagiller ailesinin bir parçasıdır ve baklagiller meyveleri bir baklada yetişen bitkilerdir. Baklagiller kelimesi, bir baklada yetişen kurutulmuş yenilebilir tohum veya tahılı ifade etmek için kullanılır.

Baklagillerin faydaları nelerdir?

Baklagiller herşeyden önce çok iyi bir protein kaynağıdır. Özellikle bitki bazlı beslenenler ihtiyaç duydukları proteinleri doğrudan bakliyatlardan alabilir. 

Baklagiller ayrıca lif bakımından da oldukça zenginlerdir. Ve beslenme düzeninizde yüksek lifli gıdalara sıklıkla yer vermek sizi, bağırsak kanseri , kalp hastalığı ve tip 2 diyabete yakalanmaktan korur. (1)

Baklagil ete alternatif midir?

Baklagiller iyi bir demir kaynağıdır. Demir içeriklerinin yüksek olması nedeniyle de baklagiller vejetaryenler için en iyi seçenektir. Demire ek olarak baklagiller, B vitaminleri (folat dahil), potasyum ve çinko gibi diğer besin maddeleri yönünden de oldukça zengin gıda ürünleridir. 

BAKLAGİL GAZI NEDEN OLUR?

Baklagil tüketimi sonrası sindirim sisteminde gaz oluşumu, aslında oldukça sağlıklı bir sürecin işaretidir. 

Fasulye ve mercimek gibi bakliyatlar, oligosakkaritler adı verilen kompleks karbonhidratlarla doludur.

Bakliyat prebiyotik ilişkisi

Bunlar temelde vücudun düzgün bir şekilde parçalayamadığı şekerlerdir. Ve ince bağırsak bunları tam olarak sindiremediği için, alt bağırsağa ulaştıklarında bakteriler bunlarla beslenir ve gaza neden olan şey budur.

Ancak bunların iyi tarafı, prebiyotik olmalarıdır; yani iyi bağırsak bakterilerinin büyümesini desteklerler ve bu da ek sağlık yararları sağlar.

Bakliyatlar çevreci mi?

Protein kaynağı olarak bakliyatlar ete göre oldukça çevreci bir alternatiftir. Karbon ayak izleri ete göre çok düşük olmasının yanı sıra, örneğin 1 kilo mercimek yetiştirmek için, aynı miktarda tavuk yetiştirmek için gerekenin üçte biri kadar su tüketilir. 1 kilo sığır eti için harcanan su miktarıyla da 10 kilo mercimek yetiştirilir.

Baklagiller ayrıca toprak kalitesini iyileştirerek tarım arazilerinin kullanılabilme süresini uzatıyor, kimyasal gübre ihtiyacını azaltıyor, ayrıca hayvanlar, özellikle böcekler için daha çeşitli bir manzara yaratıyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *