Gıda Bülteni Beslenme Bilinçsiz kullanılan gıda takviyeleri organ hasarına yol açabilir

Bilinçsiz kullanılan gıda takviyeleri organ hasarına yol açabilir

Sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma adına kullanımı giderek artan gıda takviyelerine yönelik uzmanlardan uyarı var. Gıda takviyesi zararlı mı, gıda takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli, gıda takviyesinin yan etkilerinin neler olduğuna ilişkin bilgiler paylaşan Dahiliye uzmanı Dr. Hasan Açık, özellikle sosyal medyada fenomenlerin önerdiği takviye gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirterek, "Bilinçsizce vitamin ve gıda takviyesi kullanmak organ hasarına neden olabilir. Mesela Selenyum, kronik kullanımda kemik iliği kanserine yol açar" diyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Takviyelerin, özellikle sosyal medya ve influencerların etkisiyle çok yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten Okan Üniversitesi Hastanesi öğretim görevlisi Dahiliye uzmanı Dr. Hasan Açık, “Pandemi dönemiyle birlikte insanlar, bağışıklıklarını güçlendirebilmek adına her türlü takviyeyi almaya başladılar. Ancak bu durum, bazı ciddi sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan yanlış bilgilerle gıda takviyelerinin gereksiz yere kullanılması, sağlık açısından tehlikeli olabilir" uyarısında bulundu. 

Gıda takviyesi ne işe yarar?

"Doğru takviyeyi doğru kişi ve doğru zamanda alırsanız bir zararı yoktur. Ancak, kendi kendine yapılan yanlış kullanımlar, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Biz genellikle vitamin takviyesi önerdiğimizde, hastalarımızın şikayetine göre kan tetkikleri yapıyoruz. Bu tetkikler sayesinde hangi vitaminin eksik olduğunu ve hastada herhangi bir kansızlık olup olmadığını belirliyoruz ve gerekli ilaçları yazıyoruz" diyen Açık, doğru kişinin doğru takviyeyi doğru zamanda aldığında takviye gıda ya da vitaminin işe yarayabildiğini kaydetti. 

Gıda takviyesi zararları 

Dr. Açık, bilinçsiz ve sosyal medya etkisiyle gıda takviyesi ve vitamin kullanıldığında doğabilecek olumsuz tabloya dair şu örnekleri verdi: 

"Uzun süreli selenyum kullanımı, kemik iliği kanserine yol açabilir. 

Omega-3 yağ asitleri kan pıhtısını azaltıcı etkisiyle bilinir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar, doktor onayı olmadan omega-3 kullanmamalıdır. Ayrıca son yıllarda popüler olan D ve K vitamini kombinasyonları, doğru kullanıldığında kemik sağlığına faydalıdır. Ancak menopoz sonrası dönemde veya kalp krizi geçirmiş, felç geçirmiş kişilerde yanlış kullanım pıhtılaşmayı artırarak kalp krizi veya felç riskini tetikleyebilir.

A vitamini ise aşırı kullanıldığında karaciğer hasarına yol açabilir. 

Aşırı C vitamini alımı, böbrek taşı ve ishal gibi sorunlara neden olabilir.

Yanlış magnezyum türevleri mide problemlerine yol açabilir. Kan sulandırıcı etkisi olduğu için, kanama problemi olan kişilerde ciddi sağlık risklerine neden olabilir. Aşırı dozda kullanımı, kan pıhtılaşmasını artırarak felç veya kalp krizi riskini yükseltebilir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *