Gaziantep'te bal üretimini artırmak için “Fondan Arı Yemi ve Arı Keki Üretimi Tesisi Projesi” hayata geçiriliyor.
Projeye yönelik protokol, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği ile Sahaya Hazır İnovasyon Derneği iş birliğinde imzalandı.
Kadınlara yönelik arıcılık atölyesi
Protokol kapsamında, kurulacak Arıcılık Atölyesi'nde, kadınlar ve çocuklara öncelik verilecek. Eğitimde 100 kişilik bir grup seçilecek. 5 gün sürecek eğitim programı çerçevesinde arı beslenmesi, hastalık yönetimi ve bal üretimi konularına odaklanılacak. Kursiyerler, 20-23 saatlik eğitimler alarak sertifikalarını almaya hak kazanacak. Ayrıca katılımcılara arıcılığı geliştirmek için saha uygulama kitleri verilecek. Katılımcılara ayrıca, arılarını besleyebilmeleri için atölyede, fondan arı keki gibi takviyeler dağıtılacak.
“Hedefimiz, birliğimizi ilk 5’e yükseltmek”
Balın birçok derde derman olduğuna dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Arı çok özel bir varlık. Doğadaki en büyük nimetlerden bir tanesi. Biz de arının hem yaşamını korumak hem de ortaya koyduğu ürünü markalaştırmak için çaba sarf ediyoruz.Şu anda birliğimiz ilk 20’de ama biz ilk 5’i istiyoruz” dedi.
Zahter balı coğrafi işaret aldı
Gaziantep İl Tarım ve Ormancılık Müdürü Mehmet Karayılan da, “Kentte şu anda 72 bin kovana ulaştık. Çok ciddi bir bal elde etmeye başladık. Bu balın türü zahter balı. Coğrafi işareti de alındı. Protokol ile birlikte arılarımızın beslenmesi de iyi bir hale kavuşacak. Bu desteklerle arıcılık çok daha iyi seviyelere gelecektir” ifadelerini kullandı.