Gıda Bülteni Yerel Üretim Erciş lahanasına coğrafi tescil

Erciş lahanasına coğrafi tescil

Van Ticaret Borsası (VTB), Erciş Üzümü, Gevaş Fasulyesi ve Sıhke Kavunu'ndan sonra Erciş lahanasına da coğrafi işaret aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu, Van Gölü'nin kıyısında yetiştirilen yumuşak yapraklı Erciş lahanasını yerel bir çeşit olarak tescilledi. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verilen lahanayı bölgede yaklaşık 500 çiftçi yetiştiriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Van’ın Erciş ilçesinde üretilen ‘Erciş lahanası’, artık Coğrafi İşaret Tesciliyle artık koruma altında. Van'dan İstanbul’a geniş bir pazarda alıcı bulan Erciş lahanası, bölge ekonomisi için önemli bir tarım ürünü.  Yaklaşık 500 çiftçinin 1700 dekar alanda ürettiği Erciş lahanaasıyla ilgili tescil sürecini 2022 yılında başlatan Van Ticaret Borsası, Patent ve Marka Kurumu'ndan tescil belgesini aldı.

Gevaş fasulyesi Sıhke Kavunu 

Tescil süreci ile ilgili konuşan VTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, Van’ın yerel değerlerini sahiplenme yolunda önemli bir adım attıklarını belirterek, “Yaptığımız en önemli çalışmalardan bir tanesi yöresel ürünlerimizin Coğrafi İşaret Tecilini almak oldu. Bugüne kadar Erciş Üzümü, Gevaş Fasulyesi ve Sıhke Kavunu ürünlerimizin tescil sürecini tamamladık ve tescil belgelerini aldık. İlimiz için önemli bir ürün olan Erciş lahanasının da tescil sürecini tamamladık. Yerel değerlerimizi korumak ve bu değerlerle üretim yapmak, sadece ekonomik anlamda değil, çevresel açıdan da büyük önem taşıyor” dedi.  

Erciş lahanasının özelliği nedir? 

Türkiye'nin Van iline bağlı Erciş ilçesinde yetiştirilen Erciş lahanası, özel bir lahana çeşidi olarak dikkat çekmektedir. Yüksek rakımlı ve karasal iklimin etkisiyle bu bölgede yetişen Erciş lahanası, dayanıklı yapısıyla bilinmektedir. Soğuğa karşı dirençli olan bu lahana türü, sarmalık, kapuska ve turşuluk olarak kullanılabilecek özelliklere sahiptir. Erciş'in zorlu iklim koşullarına uyum sağlayarak kendine özgü bir yapı geliştiren Erciş lahanası, büyük baş yapısı ve sert ancak ince yapraklarıyla diğer lahana çeşitlerinden ayrılır. Ayrıca, ılıman iklimlerde olduğu kadar yüksek sıcaklıklarda da yetişebilen bu lahana türü, soğuk havalarda da başarılı bir şekilde gelişimini sürdürebilir. Van'ın bereketli topraklarında yetişen Erciş lahanası, lezzeti ve dayanıklı yapısıyla biliniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *