Aydın Memecik Zeytini Avrupa Birliği’nde tescillenerek Türkiye’nin coğrafi işaretli 31. ürünü oldu.
12 Kasım 2021’de yapılan başvurunun ardından yürütülen çalışmalar sonucunda, 12 Mart 2025 itibariyle Aydın Memecik Zeytini’nin tescili 2025/00470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece Aydın Ticaret Borsası, Avrupa’da üç farklı ürünü tescil ettiren ilk kurum oldu.
Daha önce Aydın Kestanesi ve Aydın Memecik Zeytinyağı için alınan tescil belgelerine, şimdi de Aydın Memecik Zeytini eklendi.
Tarım bakanı'ndan kutlama
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:
“Anadolu’muzun eşsiz lezzetleri ülke sınırlarını aşmaya devam ediyor. Aydın Memecik Zeytini, AB tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen 31. ürünümüz oldu. Coğrafi işaretli ürünlerimiz bölgelerinin bereketli topraklarına bereket katacak. Ülkemize, sektörümüze ve üreticilerimize hayırlı olsun.”
"İhracat ve bilinilirlik artacak"
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur da coğrafi işaretlerin bölgesel tarım ürünleri için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, tescilin Aydın’ın tarım sektörüne ve Türkiye’nin uluslararası pazardaki prestijine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Çondur, "Aydın Memecik Zeytini’nin Avrupa Birliği tarafından tescillenmesiyle birlikte ihracat potansiyeli artacak, küresel pazarda bilinirliği yükselecektir. Bu başarı, yalnızca Aydın için değil, Türkiye’nin tarımsal mirası ve yerel değerleri için de büyük bir kazanımdır" dedi.
Yüksek fenolik bileşenleriyle dikkat çeken Aydın Memecik Zeytini, sofralık olarak tüketilmesinin yanı sıra yüksek kaliteli zeytinyağı üretiminde de büyük öneme sahip. Avrupa tesciliyle küresel pazarda daha güçlü bir yer edinmesi beklenen bu eşsiz ürün, Aydın’ın tarım sektöründeki gücünü bir kez daha kanıtladı.
Memecik zeytininin özellikleri nedir?
Yüksek fenolik bileşenleriyle dikkat çeken Aydın Memecik Zeytini, sofralık olarak tüketilmesinin yanı sıra yüksek kaliteli zeytinyağı üretiminde de büyük öneme sahip.
Türkiye sofralık zeytin üretiminin yüzde %17,6’sını Aydın ili ek başına üretiyor. Bu üretilen zeytinin yüzde % 47’si Memecik çeşidine ait.
Aydın Ticaret Borsası'nın verdiği bilgiye göre, Memecik zeytini diğer zeytin türlerine göre 4 kat daha fazla polifenol içermektedir, bu polifenoller insan sağlığı için çok yararlıdır. Fenolik bileşenlerden olan luteolin-7-glikozit, rutin, trans-sinnamik asit, siyanidin-3-glikozit ve siyanidin-3-rutinosit miktarları Aydın Memecik Zeytininde yüksektir. Ayrıca α-tokoferol (E Vitamini) açısından da oldukça zengindir. Kanser önleyici özelliği bulunmaktadır.
Bölgenin iklim özellikleri, toprak yapısı ve pH seviyesinin uygunluğu ile birlikte bu yörenin etrafını saran dağların zengin bitki örtüsü, Aydın Memecik zeytininin kendine has özelliklere sahip olmasını sağlar.
Aydın ilinde Menderes nehrinin suladığı toprakların ve ilin kuzeyi ile güneyini çevreleyen dağlık arazilerdeki toprakların, fosfor ve mikro element içerikleri yönünden yeterli olması; ayrıca genellikle sabah saatlerinde doğu yönünde esen poyraz, öğleden sonra ise batıdan esen imbat rüzgârları üründe fenolik maddelerde artış sağlar.
Zeytininin fenolik bileşenlerinden olan luteolin-7-glikozit, rutin, trans-sinnamik asit, siyanidin-3-glikozit ve siyanidin-3-rutinosit miktarları Aydın Memecik Zeytininde yüksektir.
Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret tescili alan ürünleri
"Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Osmaniye yer fıstığı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu, Gaziantep menengiç kahvesi, Silifke yoğurdu, Aydın memecik zeytini."