Bursa'da Uludağ'ın eteklerinden doğarak Marmara'ya dökülen Nilüfer Çayı'nın kirliliği tekrar gündemde. Marmara Denizi'nde oluşan müsilaj nedeniyle çaya dökülen atıkların önlenmesine yönelik çalışmalar yapılacağı belirtilse de, Nilüfer Çayı'nın hala zehir aktığı bir kez daha belgelendi.
Nilüfer Çayı'ndaki kirlilik analizi
Nilüfer Çayı'nın doğduğu yerin de arasında olduğu 3 farklı noktadan su örnekleri alan ve bu örnekleri analiz eden Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, sonuçları kamuoyuna duyurdu. Buna göre, Uludağ eteğindeki suda, litrede 16,2 miligram olan çözünmüş oksijen oranı, kentin içine ulaştığında litrede 0,14 miligrama düşüyor.
Tarlalar zehirle sulanıyor
Çaydaki oksijenin yok seviyesine indiğini ve suyun çaya boşaltılan atıklar nedeniyle 4. sınıf kirli su seviyesine gerilediğini belirleyen Prof. Dr. Sarı, çayın tarımsal sulama amaçlı kullanıldığına da dikkat çekti. Sususrluk ve Karacabey gibimeyve sebze üretiminin yoğun olduğu bölgelerden geçen Nilüfer Çayı'nın suyunun motorlarla tarımsal sulama amaçlı çekildiğini aktaran Sarı, su kalite sınıfı iyileşinceye kadar çayın tarımsal sulama amacıyla kullanımının önlenmesi çağrısında bulundu.