Aydın'ın Germencik ilçesinde 1938 yılında kurulan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, başta incir olmak üzere kestane ve zeytin üzerine yaptığı çalışmalarla ülke ekonomisine destek veriyor.
Enstitünün çalışmalarını anlatan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Özkul, “Devam eden 45 araştırma projemiz ve 7 adet yeni teknik projemizle enstitümüzde önümüzdeki yıllarda incir ve kestane sektöründe budama, terbiye sistemleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, çeşit geliştirme ve ıslah projeleri kapsamında gıda teknolojilerinde yeni ürünlerin sektöre kazandırılmasında mihmandarlık yapıyoruz” diyor.
Yerel incir çeşitleri hangileri?
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nde 22 yıldır Islah Bölümü Başkanı olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Mesut Özen de enstitüdeki genetik kaynaklar parselinde Türkiye'den toplanmış 284 adet incir çeşidinin bulunduğunu belirtti.
İncir ihracat rakamı
Özen, incirde ıslah çalışmaları, toprak ve su verimliliği üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "İncir, Aydın'ın bin metre yüksekliğe kadar tüm alanlarında yetişebilen bir bitkimiz. Kuru incir ve taze incir olmak üzere yetiştiriliyor. Kuru incir aşamasında Sarı Lop, Sarı Zeybek, Akca kurutmalık çeşitlerimiz üretilmekte. Taze tüketim olarak da Bursa Siyahı, Yeşilgüz, Morgüz gibi çeşitlerimiz üretilip, pazarlarda değerlendirilmekte ve yurtdışına ihraç edilmektedir. Bu ihracat ülkemize 350 milyon dolarlık bir katkı sağlamaktadır” dedi.