Karadenizli fındık üreticileri, 'kahverengi kokarca'(Halyomorpha halys) böceğiyle mücadelede başarı sağlanmazsa fındığın geleceğinin tehdit altında olduğunu belirtiyor.
Ülkemizde varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilen Asya kökenli kahverengi kokarca, bu yıl Artvin'den Düzce'ye kadar geniş bir alanı istila etti. Fındık ağaçlarına dadanan zararlı, hızla çoğalarak ağaçlarda geniş bir popülasyona ulaştı.
Bölgeden gelen görüntüler, sallanan fındık dallarından yüzlece kahverengi kokarcanın düştüğünü gösterirken, bazı evlerin çatı katlarını da kokarcalar bastı. Uygulanan tarım kimyasallarına rağmen çoğalması önlenemeyen kahverengi kokarcaya karşı, Tarım ve Orman Bakanlığı da harekete geçti.
Kokarca zararlısı 35 ilde
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Giresun Valiliği işbirliğiyle Giresun Ticaret Borsası'nda düzenlenen "Fındık Kokarca Zararlısı ile Mücadele" toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, kahverengi kokarcanın 35 ile yayıldığını açıkladı.
1 milyon samuray fındığı koruyacak
Biyolojik mücadeleye büyük önem verdiklerini ve bu konuda enstitüleri görevlendirdiklerini belirten Gümen, "Geçen sene 207 bin samuray arısı serbest bırakıldı. Bu sene amacımız 1 milyonun üzerine çıkmak. Biyolojik mücadelemizi artırmayı amaçlıyoruz. Bunun dışında feromon tuzaklar mücadelemizde önemli. Şuanda kışlak mücadelesindeyiz. Karadeniz bölgesindeki 44 bin 200 haneyi ilaçladık. Biz daha agresif ve hızlı bir şekilde mücadeleye başladık." ifadelerini kullandı.
Samuray arısı nedir?
Samuray yaban arıları, kokarca yumurta kütlelerinin yüzde 60-90'ını yok edebilme kapasitesine sahip. Asya'daki etkinliği nedeniyle Türkiye'de iyi bir biyolojik kontrol ajanı olacağı varsayılıyor.