Bisküvi ve kek başta olmak üzere 62 yıldır hazır gıda üretimi yapan ETİ, sürdürülebilirlik alanında örnek bir adım attı. Kahve posalarından biyomalzeme üreten Wastespresso ile iş birliğine giden ETi, İstanbul ofislerinde tükettiği 578 kilogram kahve posasının mikro atık yönetimi çalışması ile değerlendirilmesiyle 598 kilogramın üzerinde karbon salımını engelledi.
11 ayda 2 dönüm orman
Veri odaklı atık yönetimi çözümleri sunan yerli sosyal girişim olan Wastespresso ile iş birliği yapan şirket, İstanbul’daki ofislerinde kullanılan kahvelerden çıkan posaları düzenli olarak toplayıp, bu atıkları ileri dönüşümde kullanmaya başladı.
Aralık 2023 yılında başlayan proje kapsamında, ETİ ofislerinden çıkan kahve posaları, geleneksel yöntemle bertaraf edilmeyerek, sürdürülebilir alternatif biyoplastik hammadde üretimi için Wastespresso'ya gönderildi.
Wastesptesso da bu atıkları doğada çözünebilir biyoplastik hamuru yapımında kullanmaya başaldı. Kahve posalarının çöp yerine döngüsel ekonomiye kazandırılması sayesinde, 11 ayda 598 kilogram karbon ayak izi eş değerinde sera gazının oluşmasının önüne geçilmiş oldu.
Bu faydanın, yaklaşık 256 litre benzin kullanımının oluşturduğu negatif etkiyi engellediği, 2 bin 425 metrekare arazinin ormana dönüştürülmesine de eş değer bir kazanım sağladığı belirtildi.
Kahve atığından kahve kupasına
Kullanılmış kahve telvelerinden biyoplastik bileşikleri ve ürünleri üreten Wastespresso, kullanılmış kahve telvelerini, plastik üretiminde biyo-hammadde ikamesi üretmek üzere biyolojik olarak parçalanabilir polimerlerle birleştiriyor.
Şirketin ürettiği malzemeler, otomotivden ev aletlerine kadar çeşitli sektörlerde kullanılıyor. Elde edilen malzemeyle ayrıca, kahve kupaları, pipetler ve çatal bıçak takımları gibi biyolojik bazlı ve yeniden kullanılabilir ürünler yapılıyor.