Gıda Bülteni Gündem Yeni bir çalışma: Mikroplastikler antibiyotik direncini artırıyor

Yeni bir çalışma: Mikroplastikler antibiyotik direncini artırıyor

Boston Üniversitesi'nde gerçekleştirilen son araştırma, mikroplastiklerin antibiyotik direncini artırabileceğini gösterdi. Bu bulgu, mikroplastiklerin çevresel etkileri konusunda yeni bir perspektif sunuyor. Araştırmanın sonuçları, plastik kirliliğinin sağlık üzerindeki olası etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Mikroplastikler, daha büyük plastik ürünlerin parçalanmasıyla oluşan ve çevrede yaygın olarak bulunan küçük plastik parçacıkları. Bu parçacıklar, hidrofobik yapıları nedeniyle bakterilerin biyofilm adı verilen koruyucu tabakalar oluşturmasına elverişli bir ortam sağlıyor. Biyofilmler, bakterileri antibiyotiklere ve bağışıklık sistemine karşı daha dirençli hale getirmeye başladı.

Boston Üniversitesi, Profesör Muhammad Zaman liderliğindeki araştırma ekibi, mikroplastik yüzeylerinde oluşan biyofilmlerin, diğer yüzeylerde oluşanlara göre daha güçlü ve kalın olduğunu tespit etti.  

Antibiyotik direnci küresel bir tehdit

Bu durum, özellikle sanitasyonun yetersiz olduğu bölgelerde, antibiyotik direncinin yayılmasını hızlandırabilir.  Her yıl antimikrobiyal dirençli enfeksiyonlarla ilişkili 4,95 milyon ölüm olduğu tahmin ediliyor. 

Bakteriler, ilaçların yanlış kullanımı ve aşırı reçetelenmesi de dahil olmak üzere birçok farklı nedenden dolayı antibiyotiklere dirençli hale geliyor, ancak direnci besleyen büyük bir faktör, bakteri ve virüslerin çoğaldığı mikroçevre.

Boston Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yaygın bir bakteri olan Escherichia coli'nin (E. coli) mikroplastiklerle kapalı bir ortamda bulunmaya nasıl tepki verdiğini titizlikle test etti.

Bakteriler mikroplsatiklere nasıl tutunuyor?

Araştırmacılar, mikroplastiklerin bakteriler için sadece bir yüzey sağlamadığını, aynı zamanda dirençli organizmaların gelişimine de katkıda bulunduğunu vurguluyor.
Plastiklerin hidrofobik doğası, antibiyotikleri emerek bakterilere ulaşmasını engelleyebilir ve bu da direnç gelişimini teşvik edebilir. Bu bulgular, mikroplastik kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini anlamak ve antibiyotik direnciyle mücadele stratejilerini geliştirmek için daha fazla araştırma yapılmasının gerekliliğini gösteriyor.
 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *