Gıda Bülteni Gündem Narda 3 tarım zehri tespit edildi

Narda 3 tarım zehri tespit edildi

Türkiye'de tarım zehri kalıntısının doğrudan ölüme yol açtığı tek meyve nar. Kayseri'de yaşayan 4 yaşındaki Saliha Çakır, Adana'dan ailesine hediye olarak getirilen narlardan yedikten sonra hayatını kaybetmiş, Adli Tıp Kurumu, ölümün nardaki pestisitten kaynaklandığını saptamıştı. Avrupa'ya geçtiğimiz günelerde ihraç edilen narlarda da 3 farklı tarım zehri kalıntısı bulundu. Kimyasallardan birinin Türkiye'de kullanımı yasak!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Narla ilgili tarım zehri uyarısı Avrupa Birliği Gıda Alarm Sistemi'ne 19 Aralık 2024 günü yansıdı. Bulgaristan'da sınır kontrolünden geçirilen ihraç ettiğimiz narlar, 3 farklı pestisit kalıntısı nedeniyle sınırda alıkonuldu. 

Narda hangi pestisitler var?

Sınırdan geri iade edilen narlarda, Deltamethrin, Pyraclostrobin ve Kloprifos kalınıtları saptandı. Deltamethrin, tarımsal üretimde yaygın olarak kullanılan bir böcek ilacı. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), deltametrini tüm maruz kalma yollarıyla "insanlarda kansere neden olma olasılığı düşük" olarak sınıflandırmış. Ancak Türkiye'de yapılan bir çalışmada, "Deltamethrin’in Carassius gibelio’nun solungaç, karaciğer ve bağırsak dokuları üzerinde dejeneratif etkilerinin olduğu bulundu. Sonuç olarak Deltamethrin, insan sağlığı ve çevre için çok toksik insektisitlerden biridir. Bu zehirli maddenin kontaminasyonundan sucul ekosistemleri korumak için gerekli önlemler alınmalıdır" denilmektedir.(1)

Narda yasaklı tarım zehri

Narda kalıntısı saptanan bir diğer pestisit ise, Pyraclostrobin. Narda kahverengi leke için kullanılan mantar önleyici; Pyraclostrobin tolere edilebilir limiti 2 kat aşan oranda saptanmış ama AB mevzuatındaki oran da zaten hiç olmamasını gerektirecek kadar düşük.(0,02 mg/kg-ppm) AB Gıda Alarm Sistemi'ne yansıyan en tehlikeli sonuç, Türkiye'de üretilen narda klorprifosa rastlanması. Klorprifos sinir sistemine toksik etkisi ortaya çıkınca hem Avrupa hem de Türkiye'de yasaklanan bir tarım kimyasalı. Çocukların zihinsel gelişimini engelleme potansiyeli, anne karnındaki bebeğe dahi sirayet etme riski taşıyan böcek öldürücü klorprifosun hala ülkemizde kullanıldığını Avrupa'nın sınırlarında yapılan analizler ortaya koyuyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *