Gıda Bülteni Gündem Gıda sahteciliğinde en yüksek ceza ne kadar? İşte tağşişin cezası..

Gıda sahteciliğinde en yüksek ceza ne kadar? İşte tağşişin cezası..

Gıdada hile yaparak halk sağlığıyla oynayanlar, tağşiş listeleriyle kamuoyuna ifşa ediliyor. Ancak ifşa da gıda sahtekarlarını durdurmaya yetmiyor. Bakanlığı açıkladığı tağşiş listesine birçok kez giren çok sayıda isim ve şirket var. Peki tağşişçiler ne kadar ceza alıyor? Tağşişin para cezası ne kadar?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Halk sağlığını tehlikeye düşürecek oranda gıdada hile yapan, zeytinyağına tekstil boyası katan, baharata kanserojen boya ekleyen, vatandaşa at ve eşek eti yediren, bitkisel karışımlara kalbe zarar veren ilaçlar koyan tağşişçiler, ilk yaklandıklarında sadece para cezası alıyorlar. 

Tağşişe en fazla 10 milyon ceza

Para cezası da, Gıda ve Yemlerde Taklit ve Tağşiş Fiili ve İdari Para Cezalarının Hesaplanmasına Dair Yönetmeliğe göre belirleniyor. Yönetmelik 2021 yılında ilk çıktığında, ilk sahtecilikte en üst para cezası limiti 555 bin TL'ydi. Bu rakam en son 2024 yılında güncellendi ve gıda sahteciliğinden ilk kez yakalananlara verilecek para cezasının üst limiti 2 milyon 624 bin TL'ye çıkarıldı.  

TAĞŞİŞE HAPİS VAR MI? 

Tabii gıdada tağşiş yapanların ceza miktarı mli gelirlerinin yüzde 1'i oranında belirleniyor. Üst limit, geliri yüksek olan tağşişçiler için geçerli. Daha düşük gelire sahip ya da düşük gelir gösteren tağşişçiler, çok düşük cezalarla paçayı kurtarabiliyor.  Tağşişçilere hapis cezası ise, ancak tağşişin ‘Üreten veya ithal eden gıda işletmecileri tarafından işlenmesi’ halinde söz konusu olabiliyor. Kendi adı ve ticari unvanı altında hileli ürün satanlar  hapis cezası endişesi taşımıyor.

İkinci kez tağşişin cezası ne kadar?

İlgili yönetmelik uyarınca, gıda sahteciliği ya da tağşişine ikinci kez imza atan kişiye, ilk tağşişten sonra 3 yıl içerisinde birinci kez tekrarlaması durumunda109 bin 110 TL'den az olmamak ve 1 milyon 91 bin 100 TL'yi aşmamak kaydıyla yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde biri oranında idari para cezası uygulanıyordu. Bu cezanın üst sınırı da 2024 yılı itibariyle 5 milyon 249 bin TL'ye çıkarıldı.

Sürekli tağşiş yapan ne ceza alıyor?

Yönetmelik ilk çıktığında gıda tağşişini 3 yıl içinde 3. kez gerçekleştiren kişiye de, 218 bin TL'den az olmamak ve 2 milyon 180 bin TL'yi aşmamak kaydıyla yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde biri oranında idari para cezası uygulanıyordu. Aradan geçen 3 yılda para cezası miktarları güncellendi. Son olarak 3. kez ihlalde verilecek para cezasının en üst limiti, 10 milyon 499 bin TL'ye çıkarıldı. 


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *