Çalışanların harcama alışkanlıkları üzerine gerçekleştirilen araştırmada kullanıcılarının yeme-içme tercihlerine yönelik çarpıcı veriler ortaya çıktı. 2024 yılında Türkiye tablosuna bakıldığında bir yemek için ödenen ortalama tutar yüzde 82 arttı. Türkiye’de çalışanlar hafta içi hafta sonu fark etmeksizin en çok fast food tüketmeyi tercih etti; bu kategoride kişi başı ortalama harcama tutarı ise 237 TL oldu. Ayrıca eğlence sektörü en sık fast food ürünlerini tercih eden sektör olarak öne çıktı. İnşaat sektörünün tercihi lokantalardan yana olurken perakende sektörü ise en çok kebap ve fast food tüketmeyi tercih etti.
En pahalı yemek İzmir Buca’da, en çok yemek İstanbul Şişli’de yendi
Araştırma, ek olarak üç büyük il özelinde de detaylar incelendi. İzmir’de ortalama 283 TL yemek tutarı ile Buca, en yüksek bütçeyle yemek yenen ilçe olarak öne çıktı. İzmir’de en uygun fiyatlı yemek ise 101 TL ile Alsancak’ta, en çok yemek ise Konak’ta yendi. İstanbul’da Kadıköy, ortalama 280 TL harcama ile en yüksek bütçeli yemek yenen ilçe oldu. Kadıköy’de ortalama harcama 2023 yılında 141 TL iken 2024 yılında yaklaşık 2 kat artışla 280 TL olarak gerçekleşti. İstanbul’da en uygun fiyatlı yemek yenen semt ise 2023 yılına kıyasla yüzde 117 artarak 175 TL ile Bağcılar oldu. İstanbul’da en çok yemek Şişli’de yendi. Ankara’da en yüksek bütçeli yemek yenen ilçe ortalama 263 TL ile geçen yıla göre yüzde 110 fiyat artış ile Yenimahalle oldu. En uygun fiyatlı yemek 197 TL ile Akyurt, en çok yemek ise Çankaya’da yendi.
Yemek kartları en çok öğle yemeklerinde kullanıldı
Uzaktan çalışma ile yemek yeme saatleri esnek bir döneme girmişti. Pandemi döneminde öğle yemeği harcamaları 13.00 ve 14.00 saatleri arası yapılırken ofislere dönüşün artmasıyla birlikte öğle yemeği saatleri eski düzenine dönerek 12.00-13.00 saatleri arasına kaydı.
Online alışverişe talep Türkiye genelinde 2,6 kat arttı
Son iki yılda online ödemeyi tercih eden tüketici sayısında 2,6 kat artış görülürken online sipariş alan üye iş yeri sayısında ise 3 kat artış oldu.