Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne bağlı inspektörler, havayoluyla Türkiye'ye sokulmak istenen 133,9 kilo mısır tohumunun genetiği değiştirilmiş tohumlar olduğunu saptadı.
GDO'lu mısırlar ABD'den geldi
Antalya Havalimanı'nda tespit edilen ABD kökenli mısır tohumları, GDO tespiti sonrası, ABD'ye iade edildi.
GDO YASAK MI?
Türkiye'de GDO'lu tohumlarla tarımsal üretim yapılması yasak. Biyogüvenlik Kanunu'na göre, GDO'lu tohumların ekimi ve her türlü ticaretinin hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülüyor.
Biyogüvenlik Kanunu kapsamında, GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi,
GDO ve ürünlerinin, Kurul kararlarına aykırı olarak kullanılması veya kullandırılması,
Genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretimi,
GDO ve ürünlerinin Kurul tarafından piyasaya sürme kapsamında belirlenen amaç ve alan dışında kullanımı,
GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasak.
GIDA AMAÇLI ONAYLANMIŞ GDO'LU ÜRÜN YOK
Bugüne kadar gıda amaçlı olarak onay verilmiş bir gen bulunmadığından GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı olarak kullanılması yasak olup gıda amaçlı GDO'lu ürün ithaline de izin verilmiyor.
GDO'LU MISIRA SADECE HAYVAN YEMİNDE İZİN VERİLİYOR
GDO'lu tohumlara sadece hayvan yetiştiriciliğinde yem olarak kullanılması şartıyla izin veriliyor. Bugüne kadar 45 genetik müdahaleye uğramış 45 genin Türkiye'ye girişine izin verilid. İzinleri Tarım Bakanlığı veriyor.
GDO'lu mısır yasal mı?
Bakanlığın son açıkladığı verilere göre, bugüne kadar genetiği değiştirilmiş 21 mısır çeşidine yem amaçlı kullanım için onay çıktı. Yine hayvan beslenmesinde kullanılmak üzere, 15 GDO'lu soyaya izin verildi. Enzim olarak da 9 genetik müdahaleye uğramış enzime izin verildi. İzin verilen GDO'lu çeşitlerin, doğrudan gıdada kullanılması ise yasak.