Yılbaşı menüsü hazırlıkları başladı. Yeni yıla evde girecekler, yılbaşı sofrası yemeklerini ve yılbaşı mezelerini çoktan araştırmaya başladı bile. Yeni yıla özel sofralar hazırlarken yemek ve mezeler kadar, tüketilecek gıdaların sağlıklı olması da önem taşıyor.
Yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır?
Yılbaşı sofrasında neler olmalı sorusuna yanıt arayanların aynı zamanda birlikte tüketilecek gıdaların güvenilir olmasına da dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü gıda zehirlenmesi en çok da, yemek çeşitliliğinin çok olduğu kalabalık sofralarda yaşanıyor. Bu riski azaltabilmek adına alınacak basit ama etkili önlemler ise, yeni yılın ilk gününde zehirlenme kabusu yaşamamanız açısından oldukça önemli. İşte gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için atılbilecek pratik adımlar..
Yılbaşı sofrasında neye dikkat edilmeli?
Temizleyin: Yiyecekleri işlemeden önce, işlerken ve işledikten sonra mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre, el yıkama herhangi bir aşı veya tıbbi müdahaleden daha fazla hayat kurtarma potansiyeline sahiptir. Bunu etkili bir şekilde yapmak için ellerinizi temiz akan suyla (ılık veya soğuk) ıslatın ve sabun uygulayın. Ellerinizi birbirine sürterek köpürtün ve en az 20 saniye boyunca iyice ovalayın. Hava ile kurutun veya temiz bir kağıt havlu kullanın.
Mutfakta temizleyici kimyasallar nasıl kullanılmalı?
Çamaşır suyu veya deterjan gibi tehlikeli maddeler kullanırken, gıdalarda kimyasal kontaminasyona neden olabileceğinden ekstra dikkat gösterilmelidir. Kimyasalları asla gıda maddelerinin yanında saklamayın ve yalnızca gıda hazırlama ortamları için uygun olduğu düşünülen temizlik ürünlerini kullanın.
Kesme tahtasında bakteri riski!
Ayrı doğrayın: Eğer sadece bir kesme tahtanız varsa, patojenlerin bir gıdadan diğerine geçmesini önlemek için et ürünlerini doğradıktan sonra kesme tahtanızı mutlaka sıcak suda detarjanla temizleyin. Çünkü kesme tahtasında doğradığınız kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri gibi pişirilecek gıdalardan kalabilecek bakteriler, çiğ yenecek meyve ve sebzelere bulaşabilir. Çapraz kontaminasyonu önlemek için eğer varsa 2 adet kesme tahtası kullanın. Özellikle çiğ et ve sebzeler olmak üzere farklı yiyecek türleri için ayrı mutfak eşyaları ve doğrama tahtaları kullanın. Çiğ gıdaların konduğu tabak ve yüzeyleri temizlemeden asla tekrar kullanmayın.
Hindiyi en az 75 derecede pişirin
Pişirme: Et, kümes hayvanları, balık ve güveçlerin güvenli bir iç sıcaklığa kadar piştiğinden emin olmak için gıda termometresi kullanabilirsiniz. Doğru sıcaklıkta pişirmek, mevcut olabilecek herhangi bir patojeni öldürmeye yetecektir. Sığır eti, kuzu eti, kuzu eti ve dana eti için doğru sıcaklık en az 63 derecedir. Bu sıcaklık ve üzerinde pişirdikten sonra da etleri 3 dakika bu sıcaklıkta dinlendirmelisiniz. Kıyma ve sosisler için olması gereken sıcaklık; 75 derece, kümes hayvanları için 75 derece, balık için de en az 63 derecedir. Tüm yiyecekleri önerilen iç sıcaklıklarına kadar pişirin ve etlerin iyice piştiğinden emin olmak için bir gıda termometresi kullanın, çünkü bu zararlı bakterileri öldürmek için önemlidir.
Yemekler kaç derecede bekletilmeli?
Saklama : Evinizde gıda güvenliğini tesis etmeniz için buzdolabınızın 4 derece veya altında bir sıcaklıkta olduğundan emin olmanız gerekiyor. Çünkü 4 derecenin üzerindeki sıcaklıklar bakterilerin hızla çoğaldığı tehlike bölgesi. Gıdada ne kadar çok bakteri varsa, birinin hastalanma olasılığı da o kadar yüksektir. Diğer yandan bozulabilir yiyecekler oda sıcaklığında iki saatten fazla kalmamalıdır. Daha sıcak ortamlarda, bir saatlik bir sınır uygulanmalıdır. Yılbaşında sıcak büfe yemeği servis etmeyi düşünüyorsanız, zararlı patojenlerin büyümesini önlemek için 60°C veya daha yüksek bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Soğutulmuş yiyecekler 5 derecenin altında kalmalıdır.