Ademoğlunu cennetten kovan, Pamuk Prensesi zehirleyen elma bizi de zehirliyor mu?
Bu sorunun yanıtı ‘muhtemelen’..
Zira elmada tarım ilacı (pestisit) kullanımı oldukça fazla. Buna ek olarak bir de meyvenin uzun süre taze kalması ve göz alıcı parlaklığını sürdürmesi için yapılan mumlama var. Mumlama işlemi sadece elmada yapılmıyor.
Mumlamanın sık görüldüğü meyveler arasında portakal, mandalina, armut, ayva ve nar da yer alıyor.
Mumlama neden yapılır
Meyvenin satış süresini uzatan ve daha geç çürümesini sağlayan mumlama işleminde, hayvansal ve bitkisel doğal mumlar (carnauba mumu, balmumu, reçine) kullanılmakla beraber, parafin, polietilen ve diğer sentetik mumların kullanımı da oldukça yaygın.
Doğal mumlar, tüm ürünlerde güvenilir olarak kullanılabilirken, sentetik mumların kabuğu yenebilen ürünlerde kullanılması halinde, sağlık riskleri ortaya çıkıyor. Çünkü parafin gibi sentetik mumlar, petrol türevlerinden elde ediliyor. Yapısı da evlerde yakılan mumlara benziyor.
Mumlama işleminde parafin kullanıldığında, mumsu ve yapışkan yapı meyvenin üst katmanın da belirir ve elle ovalandığında ya da üst yüzeyden bıçakla çok hafif kazındığında metala gelen beyazlık , mum kullanıldığına işaret eder.
Mumlamanın zararları nelerdir
Balmumu, aşırı sıcağa veya neme maruz kalmaları durumunda meyve veya sebzelerin yüzeyinde beyazlaşabilir. Bu genellikle mumlu ürünün soğuk depodan daha yüksek sıcaklıklara çıkarılmasından sonra meydana gelir. Öte yandan yüzey kaplaması sonrası yapılan depolama işleminin ardından meyvenin tekrar doğal çevre sıcaklığına çıkarılması, toksik iç karbondioksit seviyelerine neden olma tehlikesi yaratıyor. (1)
Katikula tabakası nedir?
Ama her beyazlık da mum anlamına gelmiyor. Meyvelerin “kutikula” adı verilen en dış katmanının, yağsı yapıdaki mum benzeri bir maddeyle kaplı olduğunu da söylemek gerek. Bu maddeyi de meyvenin kendisi üretiyor. Yani metale gelen beyazlık meyvenin doğal yapısından kaynaklanıyor da olabilir. Fakat şunları bilmek yol gösterici olabilir; “Meyvelere mum uygulanabilmesi için meyvenin önce su ve fırçalarla yıkanıp toz vb. kirlerin uzaklaştırılması gerekmektedir. Yıkama sonrası mumların meyveye yapışması için yıkanan meyveler özel fırın düzeneklerinde kurutulur.”
Temiz elmaya dikkat
Mum uygulaması da, meyveler dönerken püskürtme şeklinde uygulanır, bu sırada meyveler fırçalanarak mumun meyvenin tüm yüzeyine uygulanması sağlanır.
Mumlama sonrası tekrar meyveler kurutularak, boylanır ve paketlenir. Bu ipuçlarıyla şunu söyleyebiliriz; Tesislerde sentetik olarak mumlanan meyvelerde elmaların sap çukuru dahil hiçbir kir olmaz. Mum uygulanan meyvelerin tüm kısımları aynı parlaklıkta olur. Boylama yapıldığı için meyve irilikleri birbirine yakındır.
(1) Prof.Dr.Rezzan Kasım, Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Meslek Yüksekokulu, YAŞ MEYVE VE SEBZELER MUMLAMA VE UYGULAMADAKİ SORUNLARI.