ABD, 2017'den bu yana kümes hayvanı çiftliğinde H7N9 kuş gribi salgınının ilk kez görüldüğünü bildirdi.
YABANİ KUŞ KÖKENLİ VİRÜS
Mississippi Hayvan Sağlığı Heyeti yaptığı açıklamada, "H7N9 virüsü tamamen Kuzey Amerika ve yabani kuş kökenli bir virüstür. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde dolaşan Avrasya H5N1 klad 2.3.4.4b virüsüyle bir ilgisi yoktur" denildi.
Ayrıca Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün raporuyla gıda sistemine enfekte kuş girmediği ve 47 binden fazla kuştan oluşan sürünün tamamının enfekte kuşlardan arındırıldığı doğrulandı.
Kuş gribi neden halk sağlığı açısından endişe vericidir?
Kuş gribi virüslerinin bazı suşlarının (aynı zamanda soy olarak da bilinirler) insanlarda ciddi hastalıklara ve ölüme neden olduğu bilinmektedir; bunlara son derece patojenik Asya soyu H5 ve Asya soyu H7 virüsleri de dahildir;
Kuş gribi insanlarda ölüme neden olur mu?
Kuş gribi virüsünün birçok suşunun insanlarda hastalığa veya ölüme neden olma potansiyeli bilinmemektedir.
Dünyanın birçok bölgesinde devam eden kontrol çabalarına rağmen, evcil kümes hayvanlarında uzun süreli yüksek patojenik H5 ve düşük patojenik H7 virüs salgınları ve insanlarda enfeksiyonlar görülmektedir.
Kuş gribi insandan insana bulaşır mı?
Bugüne kadar, enfekte bir hastayla yakın veya uzun süreli temas olması durumunda kuş gribi virüslerinin insandan insana bulaştığı düşünülmekle birlikte, insandan insana kalıcı bir bulaşma tespit edilmemiştir
Kuş gribi başka hangi hayvanlarda bulunur?
ABD'de yabani kuşlarda bulunan H5N1 influenza virüsü suşu, süt inekleri ve kediler de dahil olmak üzere bazı yabani ve evcil memelilerde de bulundu. Bu durum, virüsün diğer memelilerden insanlara yayılma potansiyeli konusunda endişelere yol açtı.