Gıda Bülteni Gündem Yılbaşında kozmetik alkole dikkat.. Öldürmüyor ama!

Yılbaşında kozmetik alkole dikkat.. Öldürmüyor ama!

Ölümle sonuçlanan sahte içki vakalarının tamamı metanol zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Sahte içki yapımında kullanılan alkolün bir diğer türü ise kozmetik sektörünün kullandığı etil alkol. Bu alkolün içine eklenen Tersiyer Bütil Alkol maddesi uzun vadede karaciğer ve böbrekte ciddi hasara yol açıyor. Uzmanlar, yılbaşında öldürmese de süründüren kozmetik alkolle üretimi yapılan güvensiz ürünlerden uzak durmayı öneriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yeni yılda alkol tüketenler için en büyük tehlike sahte içki. Tarım ve Orman Bakanlığı, eğlence mekanlarında sahte içkiye yönelik denetimler yapacak olsa da, ‘boğma’ diye tabir edilen içkiler birçok noktada hala satılıyor. 

Metil alkol kör ediyor

Sahte içkilerdeki en büyük risk ise, metil alkol(metanol) zehirlenmesi. Son 2 ayda metil alkolden 73 kişi zehirlenirken, 37'si hayatını kaybetti. Hayatta kalanların büyük bir bölümü de kör oldu. 

Metil alkol nedir?

Metanol sahte olmayan alkollü içkilerde de düşük düzeyde bulunur. Alkollü içkilerde metanol (metil alkol) düşük düzeylerde pektinden doğal yolla oluşan bir yan üründür ve içkilerdeki miktarı uygun proses koşullarında hiçbir zaman toksik etki düzeyine çıkmaz.

Metil alkol nasıl anlaşılır?

Metanol kendisi toksik olmayan ancak tüketildiğinde metabolitleri toksik etkili olan ve bu nedenle de halk sağlığı açısından önemli bir maddedir. Yetişkinlerde günlük güvenilir Metanol dozu 2 gram, toksik doz ise 8 gramdır. Metanol zehirlenmesinde antidot olarak Etil alkol kullanılır. Metil alkol, tat ve koku açısından etil alkolden ayırt edilemez. En doğru yöntem kimyasal analizdir. 

Tersiyer Bütil Alkol nedir?

Sahte içkideki bir diğer güncel tehlike ise tersiyer bütil alkol. Endüstride, özellikle de kozmetik sektöründe kullanılan etil alkollerin içine eklenen bu madde, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, orta risk düzeyinde sağlık tehdidi yaratan bir madde. 

Sahte ve Kaçak İçkilerin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri'ne bir araştırma sunan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Alkollü İçkiler Analiz Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, merdiven altı alkol üretiminde sıklıkla karşılaşılan bu maddenin halk sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.

Dezenfektan alkolüyle sahte alkol yapılıyor

Laboratuvarlarına gelen numunelerin analizinde ağırlıklı olarak kozmetik sektöründe ve dezenfektan adı altında kullanılan alkollerin, sahte içki üretiminde kullanıldığın gördüklerini aktaran Prof. Cabaroğlu, "Kozmetik sektöründe kullanılmak üzere üretilmiş olan denatüre edilmiş alkoller bir şekilde dolanıp sahte içki üretiminde kullanılıyor. En sık, kozmetik alkol üretiminde kullanılan iki maddeden biri olan tersiyer bütil alkol ile karşılaşıyoruz. Çok nadir metil alkol ile karşılaşıyoruz. 

Yılda 2-3 kez karşımıza çıkıyor ama etil alkol yerine metil alkol kullanıldığında da onun da sonucu ölüm oluyor. Kozmetik alkollerdeyse ABD'deki tersiyer bütil alkol üzerine yapılan çalışmalarda uzun vadede böbrek ve karaciğerde ciddi problemlere neden olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *