Gıda Bülteni Gündem 'Pestisit nedeniyle geri dönen gıdaların yüzde 90'ını yiyoruz'

'Pestisit nedeniyle geri dönen gıdaların yüzde 90'ını yiyoruz'

Tarım zehri kalıntısı nedeniyle Türkiye'ye geri gönderilen sebze meyvelerin akıbeti kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan biri. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, pestisit kalıntısı yüksek olan ürünleri imha ettiklerini belirtti ancak Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, KKTC'nin pestisit nedeniyle iade ettiği kuru meyvelerin ayıklanarak, tekrar halkın tüketime sunulduğunu kaydetti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Tarım zehirleri; pestisitler yine gündemde. Sebze ve meyvelerde kalıntı yoluyla sofralara kadar ulaşabilen pestisitler, kanser başta olmak üzere birçok hastalığı tetikliyor. Son dönemde büyük marketlerden alınan sebze ve meyvelerin pestisit kalıntı iddiası tartışılırken, Avrupa Birliği'nin 'yüksek dozda tarım zehri kalıntısı bulunduğu' gerekçesiyle Türkiye'ye iade ettiği ihraç ürünlerin akıbeti de bir süredir kamuoyu tarafından son çok merak edilen konulardan biri. 

Pesitisit kalıntılı ürün yiyor muyuz? 

Pesitisit ve aflotoksin kalıntısı nedeniyle Avrupa'dan geri gönderilen ürünlere ilişkin Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, iç piyasada yapılan kontrollerde limit aşan pestisit kalıntısı saptanan ürünleri imha ettiklerini açıklayarak, “Bu işin şakası yok, benim de çocuklarım var. Limitlerin üzerinde ilaç kalıntısı çıkarsa o tarım ürünü kesinlikle imha ediliyor” dedi. 11 ürün için 13 ilde Kalıntı Eylem Planı uygulandığını aktaran Bakan Yumaklı, yurtdışında kalıntı tespit edilen ürünlerin yurtiçine girişine de asla izin vermediklerini şu sözlerle dile getirdi:  

'Zehir mi yiyoruz hassasiyeti normal' 

“Son 3 yılda 250 bin pestisit (tarım ilacı olarak bilinen haşere, hastalıklar ve yabancı ot gibi zararlıları ortadan kaldırmak için kullanılan toksik etkili kimyasallar) denetimi yapıldı. Kıyaslama yaptığımızda önceki yıla göre yüzde 35 oranında kalıntı oranında azalma var. İhraç etiğimiz ürünlerin binde birinde ya da ikisinde RASFF (risk) bildirimi yapılıyor. Bu oran yüzde 54 azaldı. Ne olursa olsun limitlerin üzerinde kalıntı tespit edildiğinde bunlar kesinlikle imha edilir. Asla yurtiçine girişine izin vermiyoruz. Bu konudaki iddialar gerçek dışı. İnsanların ‘zehir mi yiyoruz’ diye hassasiyet göstermesi normal, hak veriyorum. Benim de çocuklarım var, eşim dostum var. Böyle bir konuda şaka olmaz. Omuzlarımızda hepinizin yükü var. Güvenilir gıdaya ulaşmanızı sağlamak zorundayız.”

Yediğimiz meyve sebze temiz mi?

Diğer yandan Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım da bugün yayınladığı, “Yediğimiz sebze ve meyvenin “temiz” olduğuna inanan var mı?” başlıklı yazısında, tarım zehri saptanan ürünlerin bazılarının iç pazarda ezme yapılarak tekrar tüketime sunulduğunu iddia etti. Yıldırım'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:  "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarım Dairesi ithal ve yerli ürünlerden numune alarak devlet laboratuvarında analiz ediyor. Analiz sonucunda Avrupa Birliği’nde uygulanan pestisit kalıntı limitlerine göre “temiz” veya “kirli” olarak kamuoyuna açıklıyor.

Pesitisitli ürün ezme yapılıyor

İhraç edilen ve kalıntı, zararlı, hastalık gibi nedenlerle sorun yaşanan ürünlerin yüzde 90’ı ülkeye geri getiriliyor. Burada da iki ayrı ürün grubunda farklı uygulama var. Domates, çilek, kiraz, biber, salatalık ve benzeri yaş ürünler geri getirmek yerine orada imha ediliyor. Kuru meyveler grubu olarak incir, üzüm, kayısı, fındık, Antep fıstığı ve baharatlar geri getiriliyor.

Türkiye’ye geri gelen ürünler tekrar elden geçirilip seçiliyor. Aflatoksinli olanlar ayıklanıyor. Ayıklandıktan sonra ya tekrar satılıyor ya da buradan ezme yaparak, farklı bir ürüne dönüştürülerek, karıştırılarak farklı ülkelere ihraç ediliyor. Ya da ayıklandıktan sonra içeride satılıyor.

Özetle,Türkiye bu sorunu gerçekten çözmek istiyorsa Tarım Bakanlığı mutlaka tarlada, manavda, pazarda, markette denetim yapmalı. Denetim sonuçları kamuoyuna açıklanmalı."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *