Gıda Bülteni Gündem Protein tozlarında ağır metal ve toksin riski var!

Protein tozlarında ağır metal ve toksin riski var!

Özellikle gençler arasında yaygın halde kas geliştirmek için kullanılan protein tozları tehlike saçıyor. Amerika merkezli Clean Label Project araştırma şirketi, 134 ürünü 130 tür toksin açısından taradı. Birçok protein tozunda kurşun, arsenik, kadmiyum, cıva gibi ağır metaller ile plastik yapımında kullanılan bisfenol-A (BPA) tespit edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Clean Label Project araştırma şirketi araştırma kriterleri içinde Amazon.com'un en çok satanlar listesi ve fitness bloğu tüketici favorilerini seçip, mağaza raflarından veya çevrimiçi olarak ürünleri satın aldı. 134 protein tozu, bağımsız bir laboratuvarda endüstriyel ve çevresel kirleticiler açısından değerlendirildi.

Sertifikalı ürünlerde ağır metal 2 kat fazla

Yaklaşık yüzde 75'inde ölçülebilir kurşun seviyeleri tespit edilirken laboratuvar, bitki bazlı protein tozlarının her birinin, diğer ürünlerin porsiyon başına ortalama 2 katı kurşun içerdiğini keşfetti. Bitkisel protein tozlarında kurşunun yanı sıra cıva, kadmiyum ve arsenik de bulundu. Bunların birçok durumda sağlık standartlarının çok üzerinde olduğu belirlendi. Test edilen protein tozlarının yüze 55'inde endokrin bozucu olduğu bilinen BPA'nın ölçülebilir düzeyde olduğu görüldü. Sertifikalı organik ürünlerde ağır metal oranının ortalama 2 kat daha fazla olduğu ortaya kondu.

Yumurta bazlı protein tozlarında kurşun yok

Araştırmada peynir altı suyu bazlı protein tozlarının yaklaşık yüzde 10'unun sağlık yönergelerinin üzerinde kurşun seviyeleri içerdiği tespit edilirken yumurta bazlı protein tozlarının hiçbirinin kurşun içermediği belirlendi. Çalışma ayrıca 134 protein tozundan 28'inin düzenleyici sınırın iki katı (3 mikrogram) BPA içerdiğini ve bir ürünün sadece bir porsiyonunda 79,9 mikrogram BPA içerdiğini buldu. 
Besleyici bir protein tozu takviyesini beslenmelerine dahil ederek daha sağlıklı olmaya çalışan insanların aslında kurşun ve BPA tüketiyor olabileceğini düşünmenin korkunç olduğunu söyleyen Clean Label Project Direktörü Jackie Bowen, "Çalışma çok sayıda temiz protein tozu seçeneği ortaya koyarken, en çok satan ürünler arasında önemli bir kalite farklılığı olduğunu bize açıkça gösterdi" dedi.  Testleri gerçekleştiren analitik kimya laboratuvarı Ellipse Analytics'te operasyon ve kalite direktörü olan Dr. Sean Callan ise "Bitki bazlı protein tozları, bitki bazlı olmayan protein tozlarına kıyasla daha yüksek seviyelerde ağır metaller içeriyor. Bunun nedeni, protein tozu üreticilerinin bitkisel içeriklerinin kaynaklandığı yerlerde kirlenmiş toprak olması olabilir. Bu durum özellikle bazı bölgelerdeki topraklarda ağır metallerin daha yüksek oranda bulunabileceği gösteriyor” şeklinde konuştu.

Clean Label Project Hakkında

Amerika Denver merkezli Clean Label Project, bağımsız üçüncü taraf laboratuvarları tarafından yürütülen çalışmaları aracılığıyla tüketici ürünlerindeki toksinler ve besin değerleri hakkında halkı bilgilendirmeyi amaç edinmiş, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Bilimsel verilerin sonuçlarını doğrudan tüketicilerle paylaşarak, halkın her alışverişte mümkün olan en bilinçli seçimi yapmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *