Halka arz sürecini başlatan gıda şirketkerinden Armada Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Kalıpçı Sönmez, Süper Yaşam Tahılı'yla Birleşmiş Milletler'in 10 tedarikçisinden biri olmayı hedeflediklerini belirteterek, üretim kampüsü niteliğindeki üçüncü fabrika yatırımının tamamlanmasıyla birlikte günde 4 bin 800 ton bakliyat işleme kapasitesine ulaşacaklarını anlattı.
Halka arz nedir?
Halka arz, bir şirketin paylarının Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda işlem görebilmesi için yatırımcılara satılması işlemidir. Şirketler genellikle yeni yatırımlarda kullanmak üzere finansman kaynağıne erişim, kurumsal yapılarını güçlendirme ve itibarlarını sağlamlaştırma amacıyla halka arz edilirler. Son dönemde birçok gıda şirketi de bu amaçla halka açıldı. Halk Arz Takvimi'nde yer alan bir diğre gıda şirketi de, Armada Gıda.
Armada Gıda ne iş yapıyor?
Armada Gıda, Mersin'deki toplam 137 bin 123 metrekare alana sahip 3 fabrikasında, 11 üretim hattımızda konvansiyonel ve organik gıda ürünlerini işleyerek, hem iç pazarda hem de yurtdışında satışa sunan bir gıda şirketi. Bakliyat, hububat, bulgur, organik ürünler, süper gıda, bakliyat unu, pirinç, glutensiz ürünler ve diğer ürünler olmak üzere toplam 9 ana ürün grubunda çalışan şirket, Almanya, İtalya, Mısır, Tunus ve Fransa başta olmak üzere toplam 90’ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
Organik hububat ve bakliyat ihracatı
Şirketin açıkladığı bilgilere göre, Türkiye'nin gerçekleştirdiği toplam bakliyat ihracatının yüzde 7,2’sini ve toplam hububat toplam ihracatının yüzde 7,4’ünü Armada Gıda gerçekleştiriyor. Özellikle kırmızı mercimek, nohut, fasulye, bulgur, pirinç gibi ürünlerin üretiminde hem globalde hem yurt içinde söz sahibi şirketlerden biri olan Armada, organik mercimek, organik fasulye, organik bulgur ve organik pirinç ihracatında da Avrupa’da pazar liderleri arasında yer alıyor.
BM'ye süper gıda üretimi
Halka arz analist sunumunda şirketin yatırım ve hedeflerini anlatan Armada Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Kalıpçı Sönmez, üretim kampüsü niteliğindeki üçüncü fabrika yatırımının 2025 yılının sonunda biteceğini belirterek, şunları kaydetti: “Yetişkin maması olarak da bilinen “Super Cereal” (Süper Yaşam Tahılı) ve bebek maması ürünlerinin üretimine başlamayı planlıyoruz. Super Cereal özellikle acil durumlar ve gıda güvensizliği bağlamlarında, hamile ve emziren kadınlar, bebekler ve küçük çocuklar gibi savunmasız nüfuslar arasında temel besin öğeleri ve enerji sağlamak üzere tasarlanmış bir besin takviyesi ürünü. 1995 yılından beri kayıtlı tedarikçisi olduğumuz WFP, Super Cereal'ı dünya genelinde çeşitli gıda yardımı programlarında kullanıyor.
Süper gıda yetersiz beslenmeyi önlüyor
Amaç, malnütrisyonu (yetersiz beslenme) önlemek, malnütrisyondan kurtulmayı desteklemek ve kriz durumlarıyla karşı karşıya olan veya gıda güvensizliği yaşayan bireylerin ve toplulukların genel sağlığına ve refahına katkıda bulunmak. Armada Gıda olarak biz de bu ürünün üretimi ve BM için sevkiyatı kapsamında 144 bin ton/yıl kapasiteli üretim tesisi yatırımı gerçekleştirdik. Dünyada kıtlık baş gösteren bölgelere gönderilecek bu üründe BM’nin 10 tedarikçisinden biri olmayı planlıyoruz.”
GES ve Kazakistan'da tesis
Sönmez ayrıca, Kazakistan'da ürün işleme tesisi kurma çalışmalarının sürdüğünü ve Güneydoğu Anadolu'da toplam 28,8MW GES yatırımlarını da devreye almayı planladıklarını kaydetti.