Avrupa'da, tarımsal üretim için her yıl yaklaşık 130 milyon ton sentetik herbisit kullanıldığını belirten WeLASER araştırmacıları, herbisitlerin çevrede kaldığını, hedef dışı bitkileri ve toprak için yararlı böcekleri yok ettiğine dikkat çekerek, hayvanlarda, insanlarda kanser oluşumunu, doğum kusurlarının ortaya çıkabileceğini ve endokrin sisteminin bozulabileceğini vurguladı.
Projede 8 ülke var
Bu olumsuzluklardan yola çıkan araştırıcılar, AB tarafından "Ufuk 2020" programı kapsamında finanse edilen WeLASER projesini geliştirdi. İspanya, Almanya, Danimarka, Fransa, Polonya, Belçika, İtalya ve Hollanda'dan araştırma merkezleri, üniversiteler, özel şirketler ve çiftçi örgütleri tarafından oluşturulan ortaklıkla yürütülen proje kapsamında; herbisit kullanımını ortadan kaldırmada ilerleme sağlayan hassas ot ayıklama prototip aracının geliştirilmesinin ilk aşaması da tamamladı.
Yabani otun büyüme merkezini ayırt ediyor
WeLASER’in temel hedefi; herbisit kullanımını ortadan kaldırırken verimliliği ve rekabet gücünü artırmak olan yüksek güçlü lazer kaynakları ve otonom mobil sistemlere dayalı hassas bir ot ayıklama sistemini oluşturmak, değerlendirmek ve pazara sunmak için mevcut teknolojileri birleştirmek.
WeLASER, prototip, mahsulün içinden geçen ve görüntü edinimi ile veri işleme yolunu kullanıp, yapay zekaya dayalı gelişmiş bir tespit sistemiyle donatılmış otonom bir araç içeriyor. Ayrıca yok edilecek yabani otun büyüme merkezini ayırt ederek, yerini belirlemesini sağlıyor.
pestisitler nedir?
Pestisitler, insanları ve çevreyi olumsuz etkilemeden zararlıları yok etmeyi amaçlamaktadır. Kullanıldıkları alana göre pestisit çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Herbisitler: İstenmeyen yabani ot ve bitkilere karşı kullanılıyor.
İnsektisit: Böcek ve haşerelere karşı kullanılıyor.