Gıda Bülteni Gündem Konya’nın AB tescilli Hüyük çileği

Konya’nın AB tescilli Hüyük çileği

Avrupa Birliği tarafından Korumalı Menşe Adı (PDO) statüsü verilen özel bir çilek türü olan 'Hüyük Çileği', Türkiye'den tescil edilen ilk çilek olma özelliğini taşıyor. Kalitesi ve benzersiz lezzetiyle öne çıkan Hüyük çileği yılda 4-5 kez ürün veriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Avrupa Birliği, 'Hüyük çileği' adını Coğrafi İşaretli Ürün olarak tanıyarak bu adın sadece belirli coğrafi alanlarda ve geleneksel yöntemlerle yetiştirilen özel çilek türlerine ait olduğunu belirtiyor. Bu adım sayesinde, ürünün yerel üreticiler için ekonomik değeri artırılarak, çileklerin coğrafi alandaki özel ve benzersiz özellikleri korunmuş oluyor. Hüyük çileği orta ve büyük boyda, iyi biçimli ve parlak kırmızı renkte görünüyor. Hem içi hem dışı canlı kırmızı tonlara sahip. Eti orta sertlikte, taze ve bol sulu. Üstelik çileğin aromatik bir kokusu, lezzetli tadı bulunuyor. Bu özellikleriyle sofraları süsleyecek enfes bir meyve olarak dikkat çekiyor.

Havaların soğumasına rağmen ürün veriyor

Beyşehir Gölü ve çevresindeki dağların oluşturduğu mikroklima, bu çileğin sıcaklık, nem, yağış, güneş ışığı ve soğutma gereksinimlerini karşılarken aynı zamanda onu dondan koruyor. Havaların soğumasına rağmen ürün vermeye devam eden çileği, üreticiler dondan korumak için bahçelerini beyaz örtülerle kaplıyor. 

Yaklaşık 40 bin ton çilek üretimi yapılıyor

Sofralık ve kurutmalık olarak tercih edilen Hüyük çileği, ihracatta da başarılı bir ürün. Konya’dan son yıllarda Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine tonlarca çilek gönderildi. Üretimi 15 yıl önce başlayan Hüyük çileği, bugün çok sayıda çiftçiye gelir kapısı oldu. Kayıtlı bin 600 çiftçinin Coğrafi İşaret Belgesi olan organik çilek üretimi yapmasıyla birlikte çilek yılda 4-5 kez ürün veriyor
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *