Yüksek antioksidan içeriğiyle son dönemde sağlıklı beslenme önerileri listesinin üst sıralarında yer alan matcha çayı, gerçekten de sağlıklı bir seçenek mi?
Matcha çayı nedir?
Matcha çayı Japonya kökenli, Camellia sinensis bitkisinin gölgede yetiştirilen yapraklarından elde edilen yeşil çayın toz haline getirilmiş bir çay çeşididir. Matcha çayının yaprakları önce buharda pişirilir ve sonra kurutulur. Ardından da çay yapraklarındaki damar ve sap kısımları ayrılır. Kalan yapraklar da toz haline getirilir. Bu yöntem nedeniyle matcha çayı, geleneksel yeşil çaydan farklı olarak tüm yaprağıyla birlikte tüketilir.
Matcha çayının faydaları nelerdir?
Matcha çayının en önemli sağlık etkisi antiokidan kapasitesiyle bağlantılıdır. Bir çay kaşığı(2 gram) match çayında ortalama, 70 milgram antioksidan bulunur. Klorofil, lif, vitamin ve mineral içeriğiyle de öne çıkan matcha çayı, C vitamini, A vitamini, potasyum, ve kalsiyum açısından da zengin olan bir içecektir.
Matcha çayının sağlığa zararı var mı?
Her gıda bileşeninde olduğu gibi matcha çayının da sağlığa zararı dozuyla bağlantılıdır. Yüksek orada kafein içermesi nedeniyle matcha çayının aşırı tüketimi, kalp ritminde değişimlere neden olabilir. Diğer yandan matcha çayının, karaciğere zarar verme riski, demir emilimini azaltma ve kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girme riski bulunur. Hamilelikte düşük riskini artırabilir ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Oyuncu Elvin Levinler matcha çayı
Öte yandan matcha çayının yan etkileri, alternatif tıbba ilgisiyle tanınan oyuncu ve influencer Elvin Levinler, yaşadığı kalp operasyonuyla da gündeme geldi. Sık sık kahve yerine sağlıklı olduğunu düşünerek matcha çayı içtiğini sosyal medya hesabından duyuran Levinler, oprasyonun ardından doktorunun kendisine matcha çayını fazla tüketmeme uyarsında bulunduğunu belirtti.
Matcha çayının kardiyolojik etkileri
Bu yan etkiyi Milliyet gazetesine değerlendiren uzmanların yorumu ise şöyle;
Kardiyoloji uzmanı Prof.Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu: “Sağlıklı ve doğal olduğu bilinen her besin veya içecek, aşırı tüketildiğinde vücuda zarar verebilir. Matcha, geleneksel yeşil çaydan farklı olarak çay yapraklarının öğütülerek toz halinde tüketilmesiyle hazırlanır. Bu yöntem sayesinde çayın içerdiği kafein ve antioksidanlar doğrudan vücuda alınır.
Bir fincan matcha çayı, normal yeşil çaya göre 2-3 kat daha fazla kafein içerir ve hatta bazı kahvelere yakın seviyelere ulaşabilir. Fazla kafein tüketimi kalp çarpıntısı, ritim bozukluğu (aritmi), anksiyete ve tansiyon yükselmesine neden olabilir. Özellikle kalp hastalığı öyküsü olan bireyler veya operasyon geçirenler, kafein alımına dikkat etmelidir.”
Matcha çayı demir eksikliğine neden olur mu?
Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Diğer yeşil çaylarla karşılaştırıldığında, matcha çayı tüketimiyle birden fazla fitokimyasal vücuda alınır. Yeşil çay, aşırı miktarlarda tüketildiğinde, gıdalardan demir emilimini engelleyebilir ve demir eksikliği anemisine yol açabilir. Aşırı tüketime bağlı kafein artışı ve demir eksikliği anemisi, yorgunluk, baş dönmesi, soluk cilt, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve hızlı kalp atış hızı yani çarpıntıya yol açabilir.”