Gıda Bülteni Beslenme Enerji içecekleri ve kahve Z kuşağının sağlığını tehdit ediyor!

Enerji içecekleri ve kahve Z kuşağının sağlığını tehdit ediyor!

Son yıllarda gençler arasında popüler hale gelen kahve ve enerji içeceği tüketiminin ciddi sağlık risklerine yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, yüksek oranda kafein alımının; kalpte ritim bozuklukları, ani ölümler, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk gibi sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Özellikle gençler arasında sıklıkla tüketilen enerji içeceklerinin kalp ve sinir sisteminde rahatsızlıklara neden olduğunu belirten Lokman Hekim Van Hastaneleri Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Tuncer, enerji içeceklerinin özellikle reklamların etkisiyle yanlış bir algı oluşturduğunu ifade ederek bu içeceklerin gençler arasında sanki normal bir gıdaymış gibi kullanıldığını söyledi.

Enerji içeceğinin zararları neler?

Enerji içeceklerinin düzenli beslenme olmadan, beslenme ihtiyacını karşılayacak gıdalar olarak algılandığına dikkat çeken Prof. Dr. Tuncer, “Enerji içecekleri uyarıcı etkisi olan kafein gibi uyarıcı maddeleri içermekte ve bunlar gereğinden fazla alındığı zaman, kalpte çarpıntı, tansiyon yüksekliği gibi belirtilere neden olmaktadır. 

Enerji içeceği kalp hastalığına neden oluyor!

Bunların aşırı alınması durumunda özellikle yapılan çalışmalarda kalpte ritim bozuklukları ortaya çıkmakta; ani ölümler, kalp bozuklukları gibi hastalıklara neden olmakta ve psikolojik olarak da insanlarda huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk gibi etkiler olmaktadır. Son zamanlarda polikliniğimize de müracaatların arttığını fark etmekteyiz. Bu anlamda Dünya Sağlık Örgütü bunu bir salgın olarak uyarmaktadır. Bunun için bu konuda özellikle ailelerin, genç çocuklarına bu konuda uyarı yapmaları önemlidir” bilgilerini paylaştı. 

Z kuşağında kullanıma dikkat!

Enerji içeceklerinin 18 yaş altı satılmasının yasak olduğunun Resmi Gazete’de yayınlandığının altını çizen Prof. Dr. Tuncer, “‘Z kuşağı’ dediğimiz, her şeye meraklı gençler de kendilerini daha iyi hissetme, daha başarılı olma, daha zihinde olma gibi sebeplerle düzenli beslenme olmadan direk enerji içeceklerine yönelmektedir. Bu da sağlığı tehdit eden bir durumdur. Bunun için ailelerin bu konuda çocuklarına uyarılar yapmalarında ciddi faydalar var” ifadelerini kullandı.

Kahve ne kadar tüketilmeli?

Türkiye’de son zamanlarda sadece enerji içeceklerinin değil kahve içiminin de çok arttığını belirten Prof. Dr. Mustafa Tuncer, “Günlük 100 miligram bir kahve ya da bir filtre kahve normal olarak düşünülmekte fakat bu da toplumlara göre değişkenlik arz etmektedir. Fakat bu rutin hale getirildiği zaman günlük 100 miligram kahve bile çok gelebilmektedir. Özellikle tansiyon hastası olanların, küçük yaş gruplarının, şeker hastalığı veya kalp hastası olanların mutlaka hem kahve hem de enerji içeceklerden uzak durması önemlidir” diye konuştu.

Enerji içecekleri sinir sistemini bozuyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Ersin Deneri ise enerji içeceklerinin içerdiği kafein maddesi nedeniyle fazla tüketilmesinden kaynaklı sinir sisteminde rahatsızlıklara yola açabildiğine vurgu yaparak, “Kafein dediğimiz madde sadece enerji içeceklerde değil; günümüzde çikolatalarda, bazı gazozlarda, cipslerde bile bazı katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Kafeinin fazla tüketiminin, kalp kan basınçlarını arttırma gibi ya da başka hormonal değişikliklere yol açma gibi bir takım etkililerinin olduğu biliniyor. Tükettiğimiz bir fincan kahvede 4-12 miligram kafein alırken, enerji içeceklerinde bu 80-90 miligrama kadar çıkmaktadır. Dolayısıyla bu konuda gençleri ve toplumu uyarmak gerekmektedir” dedi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *